DS-LDP-G17: Dogovorili smo da se glasanje odloži

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS-LDP-G17: Dogovorili smo da se glasanje odloži

BEOGRAD - Demokratska stranka, Liberalno-demokratska partija i G17 plus saopštili su večeras da su postigli dogovor da se odloži glasanje u Skupštini Srbije, kako bi se postigao dogovor sa udruženjima novinara, RRA, udruženjima emitera, Savetom Evrope, Evropskom unijom i misijom OEBS o usvajanju seta zakona kojima bi se normalizovala medijska scena.

Svet je na našoj strani!

Udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da su vašingtonski medijski stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << firme "Kovington i Berling" ocenili da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju "ometa pravo medija u Srbiji na slobodu izražavanja". Prema pravnoj analizi te svetske kancelarije za medijsko pravo, urađenoj za potrebe UNS-a, taj predlog zakona, o kome Skupština Srbije tek treba da glasa, nije u skladu ni sa srpskim, ni sa međunarodnim normama koje garantuju slobodu štampe.

Vašingtonski medijski stručnjaci ističu da će se Srbija, ako se ovaj zakon usvoji, naći u društvu Tadžikistana, Uzbekistana, Belorusije, Kazahstana i Rusije koje imaju restriktivne medijske zakone.

U večerašnjem saopštenju se ističe da je sastanak održan na inicijativu Liberalno-demokratske partije i da ove tri stranke smatraju da je potrebno da sadašnji Zakon o javnom informisanju bude promenjen.

Zaštititi medijsku scenu od političara

Takođe smatraju da je neophodno unaprediti medijsku scenu u Srbiji, i zaštititi je od medija koji zloupotrebljavaju javnu reč, ali i od političara koji kroz zloupotrebu medija usporavaju demokratske procese.

Osim usvajanja Zakona o javnom informisanju na sednici zakazanoj za 31. avgust, za usvajanje tokom jesenjeg zasedanja Skupštine neophodno je pripremiti i set ostalih medijskih zakona.

Potrebno je, kako se navodi u saopštenju, doneti Zakon o nedozvoljenoj medijskoj koncetraciji, izmeniti Zakon o radiodifuziji, Zakon o oglašavanju, unaprediti rad Javnog servisa kroz dalju profesionalizaciju i depolitizaciju i kroz zakonska rešenja omogućiti efikasniji rad Republičke radiodifuzne agencije.

Zakon o javnom informisanju mora biti samo prvi korak u uređenju haosa koji vlada medijskom scenom Srbije, ističu u saopštenju DS, LDP i G17 Plus.

SEEMO zabrinut zbog zakona

Medijska organizacija za jugoistočnu Evropu (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog predloženih izmena Zakona o javnom informisanju Srbije, koje su predložila Ministarstva kulture i pravde Srbije, a prihvatila vlada.

"SEEMO podržava novinare, novinarska udruženja i predstavnike medija Srbije u pozivu da se promene predložene izmene", navodi se u saopštenju.

Organizacija je navela da pozdravlja delove tih predloženih izmena i dopuna zakona koji se odnose na regulisanje izveštavanja o maloletnicima i propise kojima je cilj da se spreče distributeri da, iz političkih razloga, diskriminišu pojedine štampane medije.

Navodi se da, iako postoji potreba za određenim stepenom regulisanja medija u Srbiji kao i potreba da se mediji ponašaju odgovorno, SEEMO izražava zabrinutost da "preterane kazne koje se traže ovim izmenama mogu da obeshrabre istraživačko novinarstvo i dovedu do autocenzure i zatvaranja nekih medijskih kuća".

Organizacija, čije je sedište u Beču, dalje ističe da je zabrinuta što vlada Srbije podržava zakon koji bi potencijalno mogao da zaustavi sadašnji demokratski razvoj u zemlji.

"Država mora da bude pažljiva kada formuliše pravne odredbe, posebno kada je reč o visinu novčanih kazni", navodi se u saopštenju i ističe da je najverodostojnije rešenje za odgovorno novinarstvo da mediji sami nametnu svoja pravila rukovođeni svojim kodeksima, a ne propisima koje nameće država.

SEEMO je takođe izrazio iznenađenje zbog nedostatka transparentnosti i javne rasprave prilikom sastavljanja ovog zakona.

Organizacija je izrazila razočaranje i zbog načina na koji se sprovode izmene medijskih zakona u skupštini i podsetila da je pre nekoliko nedelja skupština, na predlog grupe poslanika iz vladajuće koalicije, sprovela izmene Zakona o radiodifuziji bez prethodne javne debate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.