DRAMA U BRITANSKOM PARLAMENTU: Boris Džonson pod OGROMNIM PRITISKOM, evo šta to znači za BREGZIT

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2019, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U BRITANSKOM PARLAMENTU: Boris Džonson pod OGROMNIM PRITISKOM, evo šta to znači za BREGZIT

Time se otvara put za parlamentarne izbore.

Nakon što je Boris Džonson izgubio većinu u britanskom parlamentu, poslanici su sa 328 glasova za i 301 glasom protiv odlučili da je premijerov sporazum o izlasku iz EU 31. oktobra bez sporazuma nezakonit.

Poslanici su u velikom broju istakli da žele raspravu o zakonu prema kojem je Bregzit 31. oktobra protivzakonit osim ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva EU s Briselom.

Boris Džonson >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio vidno nezadovoljan rekavši da on, a ni javnost ne žele izbore.

LATEST: Opponents of 'no-deal' Brexit defeat British Prime Minister Boris Johnson in parliament https://t.co/xUTktnEY5c pic.twitter.com/1tn5nqYsil

— Reuters Top News (@Reuters) September 3, 2019

- Moramo da naravimo izbor. Ali će narod morati da izabere ko će ići u Brisel da ovo sredi. Ako poslanici glasaju da se pregovori stopiraju, jedini sledeći korak su izbori. Ovo znači samo dalje odlaganje i konfuziju - rekao je.

Džeremi Korbin je istakao da nema većine koja bi odobrila Bregzit bez dogovora.

- Ukoliko premijer želi Bregzit bez dogovora, mora prvo da donese zakon o tome - rekao je.

Prethodno je predsednik donjeg doma britanskog parlamenta - Predstavničkog Doma, Džon Berkou, odobrio vanrednu raspravu o Bregzitu koju su predložili poslanici koji pokušavaju da pronađu način za izbegavanje izlaska zemlje iz Evropske unije (EU) bez sporazuma.

Rasprava je trajala oko tri sata posle čega su poslanici glasali da li će se u sredu izjasniti o zakonu kojim bi premijer Boris Džonson bio primoran da za tri mesesa odloži Bregzit planiran za 31. oktobar.

- To je naša poslednja šansa da iskoristimo priliku - rekao je lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin na početku rasprave.

Podsetimo, vlada britanskog premijera izgubila je ranije danas većinu u parlamentu pošto je poslanik Filip Li, koji je vladi obezbeđivao jedan glas više, prešao u opozicionu Liberalno-demokratsku stranku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.