Dežer: Kosovo nije uslov za članstvo Srbije

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Kosovo nije uslov za članstvo Srbije

- Evropska unija (EU) je jasno rekla da priznanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije, ali da je pomirenje u regionu osnova za stvaranje dobrih uslova za prospretitet i razvoj ekonomije, izjavio je u intervjuu FoNetu šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i najavio da će Brisel insistirati na rešavanju sistemske korupcije.

"Smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je pomirenje u regionu, zapravo, osnova za stvaranje dobrih uslova za razvoj ekonomije i prosperitet građana", naglasio je Dežer i objasnio da je i to razlog što je Unija "stimulisala dijalog Beograda i Prištine".

Konkretne stvari, poput katastra, slobodnog kretanja ljudi i robe, izuzetno su bitne za ovaj region, napomenuo je Dežer, koji priznaje da "postoje problemi, ali se trudimo da nastavimo u tom pravcu".

"Naravno da postoje različiti izazovi, ali je jasno stavljeno do znanja da bi trebalo da se reše problemi, poput Telekoma, struje i tako dalje", podsetio je Dežer.

Ti uslovi, koji su dati u pregovorima, prvo bi trebalo da se ispune, kako bi se nastavilo dalje u evropskim integracijama, precizirao je Dežer.

Sporne privatizacije

Upitan o spornim privatizacijama i da li će EU insistirati da se one provere, Dežer je rekao da postoje određene stvari na kojima će insistirati. "Jedna od njih se odnosi na vladavinu prava, jer postoje određeni problemi u pravosuđu, ali postoji i dosta korupcije", ukazao je Dežer.

"Radićemo na tome da se identifikuju sva "uska" grla i svi problemi i da se radi na njihovom rešavanju", najavio je Dežer. "Nismo zainteresovani za rešavanje nekih pojedinačnih slučajeva, osim ako se ne odnose na sistemsku korupciju, dodao je Dežer, jer "takva vrsta problema mora da se rešava".

Upitan da li nedavna hapšenja na Kosovu i u centralnoj Srbiji, kao i događaji u Makedoniji, mogu zakomplikovati situaciju na jugu Srbije, Dežer je odgovorio da se "na zapadnom Balkanu uvek nešto dešava".

Naša je uloga da reagujemo, kako stvari ne bi išle u pogrešnom pravcu, naš zadatak je da okupimo sve strane, sednemo za sto i pronađemo rešenja, objasnio je Dežer.

Za normalizaciju odnosa veoma je bitno učešće Albanaca sa juga Srbije u republičkom parlamentu, dodao je Dežer i podsetio na ustavna prava manjina da učestvuju u svim oblastima života.

"Bitno je da ova prava ne budu samo na papiru, već da se zaista i ostvaruju", naglasio je Dežer, koji smatra da je to i jedan od preduslova ekonomskog razvoja, "naročito ovde na jugu Srbije".

Povezane vesti: Dačić: Kosovo ne želi mirno rešenje problema Martinović: Ako pobedi SRS prekid svih evrointegracija i dijaloga s Prištinom Galuči: Neobična reakcija EU na Tadićeve poteze Barozo i Rasmusen razgovarali o Kosovu Kacin: Realno - pregovori početkom 2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer: Kosovo nije uslov

Izvor: RTS, 08.Apr.2012

Evropska unija je jasno rekla da priznanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije, ali da je pomirenje u regionu osnova za stvaranje dobrih uslova za prosperitet i razvoj ekonomije, rekao šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. Brisel insistirati na rešavanju sistemske korupcije, naveo Dežer. ..Šef...

Nastavak na RTS...

Dežer: Kosovo nije uslov

Izvor: S media, 08.Apr.2012

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao u intervjuu Fonetu je da Evropska unija jasno rekla da priznanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije, ali da je pomirenje u regionu osnova za stvaranje dobrih uslova za prospretitet i razvoj ekonomije. Dežer je najavio da će Brisel insistirati na rešavanju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.