DANAS STUPA NA SNAGU PETI PAKET EU SANKCIJA RUSIJI: Evropa ostaje bez uglja

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2022, 11:24

DANAS STUPA NA SNAGU PETI PAKET EU SANKCIJA RUSIJI: Evropa ostaje bez uglja

Potpuna zabrana isporuke ruskog uglja Evropskoj uniji, kao jedna od sankcionih mera koje je Zapad preduzeo protiv Rusije, stupila je na snagu 1. avgusta.

Ova mera je uključena u peti paket sankcija Evropske unije koji je usvojen početkom aprila. Dokument podrazumeva postepeno odustajanje od uvoza ruskog uglja. A od 1. avgusta ove godine, prema ovom paketu, zemlje unije uvode potpunu zabranu isporuke uglja iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rusije.

Prema tekstu dokumenta, ta mera uključuje "zabranu kupovine, uvoza ili predaju uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u Evropskoj uniji ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije, počev od avgusta 2022. godine".

U trenutku donošenja odluke uvoz ruskog uglja u evropsku uniju bio je 8 milijardi evra godišnje. Prema podacima Ministarstva energetike Rusije, udeo zemalja EU u ukupnom izvozu ruskog uglja je 2021. godine iznosio 21,8 odsto, što je nešto više od 48,7 miliona tona uglja. U 2020. cifra je bila nešto veća – 22 odsto ukupnog izvoza.

Prema rečima ministra energetike Rusije Nikolaja Šuljginova, proizvodi ruskih ugljenih kompanija u uslovima odustajanja EU od uvoza biće preorijentisani na alternativna tržišta.

U međuvremenu, Evropa u pokušaju da smanji potrošnju ruskog gasa povećava upotrebu uglja u elektroprivredi. Francuska je, na primer, najavila moguće ponovno pokretanje elektrane na ugalj „Sen Avold“ na severoistoku zemlje. Prema procenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA) potrošnja uglja u Evropskoj uniji porašće za 7 odsto u 2022. u poređenju sa prošlogodišnjim skokom od 14 odsto.

Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu.

Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.