DA LI MOŽEMO DA SE ODREKNEMO GASA, I KOLIKO BRZO: Energetska kriza sve jače trese svet - njeno rešenje glavna tema Samita EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 07:34

DA LI MOŽEMO DA SE ODREKNEMO GASA, I KOLIKO BRZO: Energetska kriza sve jače trese svet - njeno rešenje glavna tema Samita EU

Statistika pokazuje da Evropska unija uvozom pokriva 97 odsto potrebne nafte i 90 odsto gasa.

Danas i sutra se održava Samit Evropske unije, a glavna tema je rešenje energetske krize. Uoči Samita, predsednica Evropske komisije pozvala je članice Unije da smanje zavisnost od prirodnog gasa. Rusija istovremeno poziva Nemačku da što pre izda certifikat za gasovod "Severni tok 2" koji može da poboljša snabdevanje gasom.

A predsednica Evropske komisije podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se obnovljiva energija može proizvesti i u domaćinstvu i poziva članice da se odvikavaju od gasa i ubrzaju prelazak na čistu energiju kako bi Uniju učinili energetski nezavisnom.

- Prelazak na čistu energiju nije samo od vitalnog značaja za planetu. On je ključan za našu ekonomiju i za otpornost na cenovne šokove energije. Dakle, Evropa se danas previše oslanja na gas. Uvozimo 90 odsto gasa i to nas čini ranjivima. Odgovor je u diverzifikaciji dobavljača - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Očigledno je da Evropska unija ne odustaje od svog "zelenog dogovora". To znači - 2050. bez fosilnih goriva iz kojih Unija danas obezbeđuje 40 odsto struje. Polovina tih kilovata je upravo iz gasnih centrala. Stručnjaci ocenjuju da je brzo odricanje od gasa nerealno.

- Severni tok 2' koji bi trebao praktično da udvostruči kapacitete gasa iz Rusije u Evropu će prvenstveno biti od velikog značaja za tu proizvodnju sa jedne strane. li sa druge strane smo svedoci tih geostrateških igara, odnosno pokušaja Evrope da smanje uvoznu zavismnost od Ruskog gasa koji sada u ukupnom uvozu dominira negde sa 40 procenta - naveo je Željko Marković, rukovodilac za energetiku i resurse u "Dilojtu".

Istovremeno, Rusija je i zvanično pozvala Nemačku da novi gasovod "Severni tok 2" sertifikuje pre roka. Gasovod ima dve cevi koje ih spajaju ispod Baltičkog mora a jedna je spremna za isporuke koje bi, kažu, ublažile trenutne energetske tenzije.

Iako je izgrađen i pored američkog protivljenja, oko "Severnog toka 2" još nema saglasnosti ni među članicama Evropske unije, što koči njegovu sertifikaciju.

- Severni tok 2' može se popunjavati samo sa 50 posto kapaciteta jer 'Nord strim' može biti operator samo 50 posto kapaciteta a preostalih 50 postoo neko drugi, jer 'Nord strim' je i vlasnik gasa i vlasnik gasovoda a to je u suprotnostima standardima Evropske unije sa tim čuvenim, 'Trećim energetskim paketom - kazao je ekonomista i bivši diplomata Srećko Đukić.

Da je teško naći brzo održivo rešenje za krizu koja drma čitav svet - pokazuje i zanimljivi predlog slovenačke poslanice u Evropskom parlamentu Tanje Fajon. Kaže da je Evropa na ivici energetske krize i da je potreban "evropski energetski Maršalov plan i strateške rezerve koje će sprečiti špekulacije i obezbediti stabilno snabdevanje".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.