Cvetković u Trstu: Za Srbiju u EU - konkretno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković u Trstu: Za Srbiju u EU - konkretno

TRST - Srpski premijer Mirko Cvetković je danas u Trstu, nakon razgovora sa Rencom Tondom, predsednikom italijanske regije Furlanija-Julijska krajina, izjavio da Italija radi veoma konkretno kako bi pomogla Srbiji da uđe u Evropsku uniju, na čemu zahvaljujemo italijanskoj vladi.

Cvetković je rekao da srpska vlada, koju u Italiji smatraju proevropskom, ne postavlja sebi vremensko ograničenje za ulazak u EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Što donesemo više zakona u skladu sa normama EU u periodu pre učlanjenja, to ćemo biti spremniji da joj se pridružimo", objasnio je srpski premijer, prenosi agencija ANSA.

Politički problem da postane pravni

Što se Kosova tiče, Cvetković je kazao da će "problem koji je danas političke prirode postati pravni problem". "Čekamo odluku međunarodnog suda pravde u Hagu. Ubeđen sam da ćemo pronaći način za saradnju", dodao je on.

Kada je reč o odnosima sa susednom Hrvatskom, predsednik vlade je istakao da je "u interesu Beograda da održava dobrosusedske odnose sa svim zemljama na Balkanu".

"Ekonomska kriza stvara probleme kako nama tako i Zagrebu, kao i drugim zemljama u regionu. Protivimo se instrumentalizaciji unutrašnjih problema pojedinih zemalja u međunarodnim odnosima", kazao je Cvetković.

Putevi, energija, ekologija...

On je podsetio da u Srbiji trenutno radi oko 200 italijanskih firmi sa godišnjim obrtom od blizu 2,4 milijardi evra kao i na odlične ekonomske odnose između Furlanije Julijske krajine i Vojvodine.

Srpski premijer je istakao da su putna infrastruktura, energija i ekologija glavni sektori u kojima Beograd očekuje razvoj saradnje sa Italijom i Furlanijom Julijskom krajinom.

Cvetković je ovom prilikom pozdravio odluku EU da od 1. januara 2010. srpskim državljanima ukine vize za putovanje u zemlje članice unije.

"Tako se gradi Evropa", naveo je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Važna pomoć Italije na putu ka EU

Izvor: RTS, 17.Jul.2009

Partnerstvo Italije u oblastima evropskih integracija i privredne saradnje od velikog značaja za Srbiju. Premijer Cvetković pozvao italijanske investiore da učestvuju u realizaciji infrestrukturnih projekata. Robna razmena dve zemlje više od dve milijarde evra godišnje...Predsednik Vlade Srbije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.