Cvetković: Vojna neutralnost Srbije na udaru stranih službi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Vojna neutralnost Srbije na udaru stranih službi

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković ocenio je danas da određene zemlje, zbog nesuglasica Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije o Ukrajini, migracija i Siriji, pokušavaju da utiču na Srbiju da prestane da bude vojno neutralna.

"Poslednji događaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između Rusije i Ukrajine, rat u Siriji i migracije, a posebno nesuglasice Rusije, SAD i EU o tim pitanjima, stvorili su realan, ali neopravdan osnov da strane obaveštajne službe određenih zemalja na našim prostorima pokušaju da utiču na našu spoljnu politiku radi promene stava o vojnoj neutralnosti i svrstavanja na jednu stranu", rekao je Cvetković.

On je za dnevni list Politika rekao da je VBA spremna da odgovori na sve te izazove i pretnje, kao i da neprekidno prati sve ključne probleme globalne i regionalne bezbednosti koji mogu da utiču i na bezbednost sistema odbrane Srbije.

Kako je ocenio, sadašnji zakonski okvir daje adekvatna ovlašćenja VBA za kontraobaveštajne aktivnosti.

"Nova zakonska rešenja trebalo bi bolje da prepoznaju potrebu hitnosti preduzimanja kontraobaveštajnih aktivnosti VBA, kao i u slučaju terorizama i ekstremizama usmerenih protiv Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", dodao je direktor VBA.

Cvetković je kazao i da u njegovom dosadašnjem mandatu VBA nije registrovala slučajeve organizovanog kriminala u sistemu odbrane i prema njemu, kao i da je presečeno pet slučajeva korupcije.

"U vezi sa tim, podneli smo pet krivičnih prijava i dve dopune tih prijava protiv ukupno 25 osoba, a sudski postupci su u toku", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Strane službe žele da Srbija ne bude neutralna"

Izvor: B92, 15.Nov.2015

Određene zemlje, zbog nesuglasica Rusije, SAD i EU o Ukrajini, migracija i Siriji, pokušavaju da utiču na Srbiju da prestane da bude vojno neutralna...To je rekao direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković za “Politiku“..."Poslednji događaji između Rusije i Ukrajine, rat u Siriji i...

Nastavak na B92...

Vojna neutralnost Srbije na udaru stranih službi

Izvor: Akter, 15.Nov.2015

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković ocenio je danas da određene zemlje, zbog nesuglasica Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije o Ukrajini, migracija i Siriji, pokušavaju da utiču na Srbiju da prestane da bude vojno neutralna.."Poslednji događaji između...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.