Crna Gora vraća srpski u škole, vlast popustila zbog EU

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora vraća srpski u škole, vlast popustila zbog EU

Crnogorski premijer Igor Lukšić postigao je juče dogovor sa predstavnicima opozicionih stranaka, kako bi što pre bio usvojen izborni zakon, neophodan za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Nakon tročasovnog sastanka saopšteno je da će se od septembra u školama nastava izvoditi i na srpskom jeziku, a državljanstvo će po pojednostavljenoj proceduri dobiti svi oni koji ga nemaju, a upisani su u birački spisak.

Mada je samo dan ranije izgledalo da od odgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema ništa, jer ni jedna ni druga strana nisu htele da se pomere od početnih pozicija, crnogorski premijer Igor Lukšić uspeo je da sa predstavnicima opozicije postigne kompromisno rešenje.

Kako je rekao posle sastanka, usaglašeno je se da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, ali i na srpskom kao jeziku u službenoj upotrebi. Takođe, dogovoreno je da se poštujući prava manjinskih naroda, školovanje izvodi i na bosanskom, albanskom, hrvatskom, takođe kao jezicima u službenoj upotrebi.

- Ministarstvo prosvete i sporta će u okviru jedinstvenog nastavnog procesa pripremiti nastavni plan i program koji će predvideti izvođenje nastave na svim ovim jezicima. Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva deca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik i zato što na kraju školovanja treba da imaju ocene iz crnogorskog jezika, a omogućiće se, takođe, i nastava na srpskom i ostalim jezicima nacionalnih manjina - naveo je Lukšić.

Predstavnici crnogorske opozicije, koji mesecima uslovljavaju podršku izbornom zakonu srpskim jezikom i državljanstvom, ovaj dogovor juče su predstavili kao veliku pobedu. Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, kaže za "Blic” da je taj sporazum rezultat jedinstvenog pritiska opozicionih partija na vlast.

- Sastanak je trajao tri sata. Razlika između onog što su nam prvo ponudili i onog što smo se dogovorili ogromna. Prvo su nam izneli predlog da se srpski jezik izučava fakultativno, a na kraju je prihvaćeno ono što su nam tražili - naveo je Mandić.

On ipak upozorava da taj dogovor treba da podrže i stranački organi.

U vladajućoj koaliciji takođe su bili zadovoljni kompromisnim rešenjem, jer, kako tvrde, ono ne izlazi iz okvira Ustava.

U Socijaldemokratskoj partiji koja je bila protiv svakog kompromisa kada je reč o jeziku, rekli su da su zadovoljni postignutim, ali i da je "pitanje da li im se može verovati”. Takođe, i u DPS postoji bojazan.

- To je maksimum na koji smo mogli pristati. Sačuvan je Ustav. Ipak, ovo je samo načelan dogovor i njegovo sprovođenje je neizvesno. Postoji zebnja od onih koji danas kažu jedno, a sutra drugo - kaže Miodrag Vuković, poslanik DPS.

Osim dogovora o jeziku, predstavnici vlasti i opozicije saglasili su se i da se uprosti procedura za dobijanje državljanstva za sve one koji ga nemaju, a nalaze se u biračkom spisku. Njih, prema nekim procenama, ima oko 40.000.

Pritisak na Podgoricu iz Evrope

Ukoliko ovaj dogovor bude sproveden, Crna Gora će imati veliku šansu da dobije datum za početak pregovora sa EU. Zato se u Podgorici na sporazum opozicije i vlasti gleda sa velikim odobravanjem.

Neđeljko Rudović, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista "Vijesti”, kaže za "Blic” da je dogovor bio neophodan.

- Ne želim da ulazim u samu sadržinu sporazuma. Bitno je da uspostavimo tešnji odnos sa EU, a to opet znači veći nadzor nad onim što rade crnogorske vlasti - kaže Rudović.

On dodaje da je popuštanje vladajuće koalicije rezultat zahteva iz EU da se postigne kompromis.

- Nedavno je u Podgodrici bio Gvido Vestervele, ministar inostranih poslova Nemačke, koji je dao instrukciju crnogorskim vlastima - navodi Rudović.

Sa njim se slaže i analitičar Svetozar Jovićević, koji tvrdi da je Vlada popustila zbog pritisaka iz Evrope.

- Da nije dogovora, Crna Gora ne bi imala samo problem sa EU, već i u zemlji. Deca ne bi išla u školu, nastavnici ne bi radili svoj posao - rekao je Jovićević.

Povezane vesti: Moguć kompromis oko državljanstva, opozicija insistira na jeziku Dan: DPS razmišlja o vraćanju srpskog jezika u nastavu Crna Gora: Opozicija traži da srpski jezik bude službeni

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.