Crna Gora u panici: Epidemija malih boginja izvesna

Izvor: Prva.rs, 23.Okt.2017, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora u panici: Epidemija malih boginja izvesna

Podgoričke "Vijesti" navode da Crnoj Gori preti realna opasnost od epidemije malih boginja, koja je gotovo izvesna, a nadležni apeluju na sve roditelji koji nisu vakcinisali decu, posebno rođenu 2014, 2015. i prošle godine, da se jave izabranim pedijatrima.
"S obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju, kao i usled velikih epidemija u nekim zemljama Evropske unije, a imajući u vidu veoma niske procente vakcinisane dece vakcinom koja štiti od malih boginja (MMR), može se >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << reći da je sitacija preteća i da opasnost od epidemijskog javljanja malih boginja (morbila) u našoj zemlji postoji”, kazali su za "Vijesti" iz Instituta za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša.
"Vijesti" podsećaju da se Kosovo ovih dana bori sa epidemijom malih boginja. Prema pisanju medija, obolelo je više od 130 osoba, a preminula je šesnaetomesečna beba. U Makedoniji nije zanemarljiv broj obolelih, dok je u Rumuniji od morbila preminulo više desetina ljudi.
Direktor podgoričkog Doma zdravlja, pedijatar Nebojša Kavarić, kazao je "Vijestima" da su se, "nažalost obistinili navodi iz apela institucija crnogorskog zdravstva o mogućnosti pojave epidemije morbila u okruženju, sa početka avgusta".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Samo vi ne vakcinišite decu: Stručnjak upozorio na širenje epidemije malih boginja u CELOJ SRBIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2017

Evo koliko je opasno slušati savete nestručnih..Postoji realna opasnost da se epidemija morbila, ili malih boginja, kako su u narodu poznatije, proširi sa južne srpske pokrajine na celu teritoriju zemlje, upozorava epidemiolog Zoran Radovanović. Prema njegovim rečima, nekoliko slučajeva se već...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.