Čomić: Nema raskola, ali DS odustaje od politike EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomić: Nema raskola, ali DS odustaje od politike EU

Demokratska stranka (DS) odlučila je da neće učestvovati u Žan Mone dijalogu, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i to je odluka koja se "ima sprovoditi", izjavila je danas poslanica te stranke u Skupštini Srbije Gordana Čomić i dodala da različiti stavovi o toj odluci ne znače raskol među demokratama.

"To je odgovornost. Možete da izaberete da ogovarate tu odluku, možete da naknadno razgovarate o tome šta je priroda odluke, ali sve je to nevažno, odluka je doneta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dakle, demokrate ne učestvuju u evropskom dijalogu", rekla je Čomić za FoNet.

Uz ocenu da nema razloga za raskol u DS, ona je istakla i da "političke odluke proizvode posledice", pa će tako i DS snositi posledice svoje odluke, kojom odustaje od usluga Evropske unije.

"To je odustajanje od politike Evropske unije, da svojim dobrim uslugama, u okviru institucije kakva je Žan Mone, dijalog bude na usluzi društvima koja nisu eventualno dovoljno zrela da sama sednu i oko stola i budu u dijalogu", smatra Čomić.

"Mi očigledno nismo takvo društvo", rekla je ona i dodala da to nisu bile ni Makedonija ni Ukrajina, kao ni druge zemlje kojima je EU nudila svoje usluge po utvrđenim procedurama.

To što Srbija nije društvo koje je dovoljno zrelo za dijalog, po njenom mišljenju, predstavlja mnogo veći problem od odluke DS da u ovom konkretnom razgovoru ne učestvuje.

Kako prenosi "Blic" odluka Predsedništva DS je poništila ranije odluke poslaničke grupe i Glavnog odbora i tako otvorila pitanje mogućeg raskola u DS.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, pozvao je sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren" pristup kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

"Neki drugi put razgovaraćemo o budućnosti", poručila je Čomić Mekalisteru posle odluke Predsedništva DS.

Prva runda međupartijskog dijaloga, kome će u ime Evropskog parlamenta posredovati nekadašnji parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, održaće se danas i sutra u Beogradu i biće podeljena u pet sesija.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.