Članstvo Srbije u EU podržava 65 odsto građana

Izvor: Blic, 15.Jan.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo Srbije u EU podržava 65 odsto građana

Čak 65 odsto građana Srbije bi u ovom trenutku podržalo ulazak zemlje u Evropsku uniju (EU), izjavila je danas u Beogradu direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Delevićeva je predstavljajući istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije" iz decembra 2009. rekla da je primetno obnovljen "evrooptimizam" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građana za šta su svakako zaslužni rezultati koje je država napravila na planu evropskih integracija.

Prema Delevićevoj, podrška je porasla za četiri odsto u odnosu na rezultate istraživanja sprovedeno u maju 2009.

Delevićeva je istakla da je optimizam građana, reakcija na pozitivan pomak i "pruženu ruku" iz EU, ali da ona podrazumeva i spremnost građana za reformu, odnosno da su voljni da teže rade kada je cilj vidljiv.

Građani od EU očekuu bolju budućnost za mlade (54 odsto), mogućnost putovanja unutar Unije (39 odsto), veće mogućnosti zapošljavanja (37 odsto) kao i mogućnost da stanje u Srbiji bude uređeno (29 odsto).

Direktorka Kancelarije istakla je da rezultati istraživanja pokazuju da se građ

ani, kada izražavaju podršku EU integracijama, racionalno odnose prema svemu što integracije odnose, ne očekujući velike pomake u kratkom vremenskom roku, već se opredeljuju za bolju budućnost svoje dece.

Ispitani uzrasta od 18 do 29 godina u mnogo većem procentu bi podržali članstvo EU na potencijalnom referendumu i za to se izjasnilo78 odsto mladih.

Delevićeva je kazala da mladi u znatno većoj meri očekuju i ličnu korist od priključivanja EU 64 odsto, naspram 49 odsto kolika je podrška ukupne anketirane populacije.

Mladi su znatno opstimističniji i u očekivanju opšte koristi od priključenja EU, njih 71 odsto, dok je u slučaju ukupna populacije to 61 odsto.

Prema Delevićevoj, građani su ocenili da je brzina kojom se Srbija kreće ka EU na skali od jedan do sedam, 3,4 - što je najbrže od kada se istraživanje sprovodi

Anketirani bi i dalje želeli da integracije idu brže i to brzinom od 4,7.

Da građani realno sagledavaju proces integracija, i da su svesni šta ona donosi, govori i podatak da čak 72 odsto građana smatra da bi reforme koje su započete trebalo sprovoditi i da nisu uslov za ulazak u EU, radi stvaranja bolje države.

Kao najznačajnije reforme građani izdvajaju borbu protiv korupcije - 87 odsto, reformu pravosuđa 68 odsto, zdravstvenog sistema 45, kao i reformu u oblasti zaštite potrošača 44 odsto, te sistema obrazovanja 29 odsto.

Upitani da ocene značaj vizne liberalizacije 70 odsto građana smatra da je stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" izuzetno značajno, a isto toliko građana smatra da je za Srbiju od velikog značaja primena evropskih standarda u svakodnevnom životu.

Vizna liberalizacija za 57 odsto ispitanih znači osećaj da mogu slobodno da putuju čak i ako tu mogućnost neće iskoristiti u skoroj budućnosti, 47 odsto u tome vidi lakše turističko putovanje, dok 43 odsto građana Srbije viznu liberazlizaciju vezuje za osećaj dostojanstva i samopoštovanja.

Istraživanje se pozabavilo i pitanjem trenutka kada bi Srbija trebalo da postane kandidat za članstvo u EU, pa - 30 odsto smatra da će se to desiti u toku 2011, a 28 odsto građana da će to biti do kraja ove godine.

Delevićeva je istakla da je interesantno što su u maju 2009 kada su upitani kada očekuju da Srbija bude stavljena na "belu šengen" listu samo 17 odsto građana očekivalo da to bude do kraja godine, dok je 27 odsto bilo uvereno da će vizna liberalizacija biti ostvarena tek ove, a 20 odsto 2011. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ulazak u EU podržava 65 odsto građana Srbije (VIDEO)

Izvor: EMportal, 15.Jan.2010

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju, 65 odsto građana bi glasalo za, 14 posto bi bilo protiv, 15 ne bi glasalo, dok ostatak ne zna šta bi uradio pokazuju rezultati istraživanja koje sprovodi Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Nastavak na EMportal...

Delević: Porast srpskog evrooptimizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2010

BEOGRAD - Čak 65 odsto građana Srbije bi u ovom trenutku podržalo ulazak zemlje u Evropsku uniju (EU), izjavila je danas u Beogradu direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević...Delevićeva je, predstavljajući istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije" iz decembra...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Većina građana za ulazak u EU

Izvor: RTS, 15.Jan.2010

Najnovija istraživanja pokazuju da bi 65 odsto građana Srbije podržalo ulazak Srbije u EU, što je porast od četiri odsto u odnosu istraživanje od pre pola godine. ..Kada bi sutra bio održan referendum za ulazak u Evropsku uniju, 65 odsto građana glasalo bi za, što je porast u odnosu na istraživanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.