Članice EU koje nisu priznale Kosovo neće menjati stav

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članice EU koje nisu priznale Kosovo neće menjati stav

Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se članice Evrropske unije koje nisu priznale Kosovo pozivaju da to učine neće, sudeći prema prvim reagovanjima, uticati na stav pomenutih zemalja.

Jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine ne priznaju Kipar, Slovačka, Grčka, Rumunija i Španija.

"Ne očekujemo da će se naš stav promenti zbog rezolucije", rekao je ambasador Kipra u Beogradu Homer Mavromatis, napominjući da su kiparski poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u evropskom parlamentu "reagovali protiv poziva na priznanje" južne srpske pokrajine.

Evropski parlament usvojio je 8. jula većinom glasova rezoluciju o Kosovu kojom se preostale članice Unije, koje nisu priznale jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine, pozivaju da to učine.

"Da bi evropska politika bila efikasnija za dobrobit svih na Kosovu, članice EU bi trebalo da pojačaju zajednički pristup Kosovu", navedeno je u rezoluciji koju je podržalo 455 poslanika, dok je nešto više od 150 glasalo protiv.

Zamenik ambasadora Slovačke u Beogradu Jan Pšenica rekao je nacionalnoj agenciji da je njegov komentar na rezoluciju "jednostavan" i glasi da Slovačka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Taj stav zasnovan je na deklaraciji Nacionalnog saveta Republike Slovačke od marta 2007 i on nije menjan", izjavio je Pšenica.

U grčkoj ambasadi podsećaju da grčki poslanici u Evropskom parlamentu nisu glasali za rezoluciju, a da je ambasdor Dimostenis Stoidis u nedavnom intervjuu "Danasu" jasno rekao da je stav Grčke "konzistentan i nepromenljiv".

Prema njegovim rečima, Grčka, koja ne priznaje Kosovo, ima "kategoričan i veoma konkretan stav" prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti južne srpske pokrajine.

"Strpljivo čekamo odgovor Medjunarodnog suda pravde na zahtev koji mu je dostavila Srbija. Poznato je da je Grčka obraćanje Srbije Sudu pozdravila na samom početku. Dakle, naša pozicija je stabilna, principijelna i u skladu sa medjunarodnim pravom", rekao je Stoidis.

U rezoluciji Evropskog parlamenta napominje se da priznanje nezavisnosti Kosova za Beograd "u ovom trenutku nije izvodljiva politička opcija", ali se vlasti Srbije pozivaju da budu "pragmatične u odnosu na pitanje statusa i uzdrže se od blokiranja članstva Kosova u medjunarodnim organizacijama".

"Predstojeće mišljenje Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova ne bi trebalo nikoga da sputa u jasnom posvećivanju prekograničnoj, regionalnoj i lokalnoj saradnji u najboljem interesu celokupnog stanovništva na Kosovu i u okolini", dodaje se u tekstu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.