Članice EU informisane o opstrukciji Specijalnog suda od strane Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 15:16

Članice EU informisane o opstrukciji Specijalnog suda od strane Prištine

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kaže da je predstavnica Evropske unije u Prištini informisala zemlje članice EU o problemima sa kojima se suočava Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu i Metohiji.

"Dobili smo informaciju da je predstavnica EU za Prištinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (Natalija Apostolova) držala brifing za zemlje članice EU pre nekoliko dana i da ih je informisala o velikim otporima i problemima koje ima taj sud na Kosovu", rekao je on za TV Pink.

Dačić je naveo da je predstavnica EU tražila podršku zemalja članica da se izvrši pritisak na Kosovo da ne pokušavaju da opstruišu rad suda ili da donese odluku o njegovom ukidanju.

"Oni su čak razmišljali o tome da skupština Kosova donese odluku o ukidanju tog suda, pošto je to formalno njihov sud. Svi su sada upoznati sa onim šta se radi na Kosovu. Jedino je Hrvatska izrazila veliko razumevanje za Kosovo. Kako baš samo Hrvatska da izrazi razumevanje i simpatije za ovaj stav Prištine?", upitao je on.

Napominje da je Priština tražila da jedna od tačaka u Vašingtonskom sporazumu bude ukidanje Specijalnog suda za zločine bivše OVK na KiM.

Dodaje da sled događaja ide ka tome da sledeći korak bude da Hašim Tači bude uhapšen.

"Druga je stvar da li će biti osuđen, ali sled događaja ide ka tome da će biti uhapšen", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da na to ukazuje i obelodanjivanje optužnice pre nego što je stupala na snagu.

Dačić kaže i da je siguran da optužnicu nisu objavili Evropljani, da se to desilo nekoliko dana pred sastanak u Vašingtonu.

"Na čelu tog suda je Amerikanac. Američka administracija nije sebi mogla da dozvoli da dođe neko ko će da potpiše sporazum i ko će nekoliko dana da bude uhapšen kao ratni zločinac", naveo je on.

Dačić je podsetio da je Priština 1. novembra prošle godine poslala pismo američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem je, kaže, tražila da se ukine Specijalni sud u Hagu i da zaseda na KiM.

''Sada su dali ustavne amandmane kako bi se taj sud stavio van ustava i zakona, odnosno da se ukine taj sud", zaključio je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"EU INFORMISANA O OPSTRUKCIJI SPECIJALNOG SUDA" Dačić: Svi su upoznati, jedino je Hrvatska izrazila veliko razumevanje za Kosovo

Izvor: Blic, 01.Okt.2020

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kaže da je predstavnica Evropske unije u Prištini informisala zemlje članice EU o problemima sa kojima se suočava Specijalni sud za zločine OVK na KiM.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.