Četvrti najjači region EU - iznenađenje

Izvor: B92, 16.Dec.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti najjači region EU - iznenađenje

Godišnjicu četvrt veka od raspada Čehoslavačke Bratislava dočekuje kao četvrti najrazvijeniji region Evropske unije sa 188 odsto bogatstva proseka.

Nekadašnji glavni grad zajedničke države, Prag, na šestom je mestu sa 183 odsto evropskog proseka bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

Češki zavod za statistiku saopštio je da su ispred Bratislave Luksemburg, Hamburg i Brisel, dok je London na petom mestu, baš između Bratislave i Praga.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />“Poređenje regionalnih podataka od 1996. do 2016. godine pokazuje da su uspešniji bili regioni s većim udelom usluga i s većom dodatom vrednošću. To donosi brži rast zarada i životnog standarda”, kazao je novinarima potpredsednik Češkog zavoda za statistiku Marek Rojiček.

U poređenju BDP s kupovnom moći, Češka je dostigla 88 odsto proseka EU, a četvrtinu njenog BDP proizveo je Prag.

Iza Bratislave i Praga su ostali regioni Pariza, Stokholma, Beča ili Berlina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.