Četiri saveta kako da lakše prođete kroz ekonomsku krizu

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri saveta kako da lakše prođete kroz ekonomsku krizu

Odavno se priča da Evropu čekaju teška ekonomska vremena, a to pokazuju i makroekonomski pokazatelji iz najrazvijenije ekonomije EU – Nemačke.

Da svet klizi ka recesiji, indikator je i cena zlata, koja je prethodnih dana dostigla svoj šestogodišnji maksimum.

Iako ovakve vesti još ne pogađaju "običnog građanina" direktno, važno je pripremiti se na vreme.

A šta možemo učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi ekonomske udare što spremnije dočekali?

"Ovo je pravo vreme za štednju. To je važna odluka u vođenju ličnih finansija u doba rasta. Građani bi trebalo da budu oprezni i oko podizanja novih većih kredita", ističe predsednik Hrvatskog društva ekonomista prof. dr Ljubo Jurčić.

Osim uzdržavanja od zaduženja, Jurčić ključem smatra i fizičku ili finansijsku rezervu za ključne potrebe – troškove hrane i režije – za godinu dana unapred.

"Ko to napravi, recesija mu neće puno naškoditi", kaže za Jutarnji list Jurčić.

Četiri zlatna saveta kako spremno dočekati recesiju izgledaju ovako:

1. UŠTEDETI ZA CRNE DANE – u vreme pozitivnog ekonomskog rasta pametno bi bilo ostaviti koji evro sa strane. Kako bi, u slučaju najgoreg scenarija, imali godinu dana za osnovne životne potrebe

2. NE ULAZITI U VELIKE KREDITE – želja za kupovinom vlastitog stana ili automobila potpuno je razumljiva, ali povećan oprez nije naodmet. Posebno ako branša u kojoj radite nije stabilna i ako je podložna oscilacijama na tržištu rada;

3. NE POUZDATI SE U ODLAZAK U INOSTRANSTVO – ako svet ponovno zahvati recesija, posla neće biti ni u drugim zemljama. U krizi se sve zemlje zatvaraju, a sve karte bacaju na očuvanje postojećih radnih mesta;

4. ZASADITI BAŠTU – možda zvuči smešno, ali zemljište od babe ili dede, kultivisano za krompir ili paradajz zlata vredi za sve koji u krizi ostanu vez posla.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.