Češka: šverc i prostitucija povećavaju BDP

Izvor: EurActiv Srbija, 27.Jul.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: šverc i prostitucija povećavaju BDP

Šverc i prodaja droga i prostitucija povećavaju privredni rast u Češkoj za 0,5% godišnje, a udeo sive ekonomije i kriminala u BDP-u dostiže udeo cele tekstilne industrije - oko 0,3%, izračunao je nacionalni Zavod za statistiku. Prema metodologiji evropskog statističkog zavoda Eurostat Esa 2010, zemlje članice u proračun BDP-a bi trebalo da uključe, pored legalnih aktivnosti i sive ekonomije, i prostituciju i trgovinu drogom. Češka je ove aktivnosti merila mnogo godina pre odluke EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << a ekspert statističkog zavoda objasnio je da je taj posao nekada veoma komplikovan, navodeći na primer da je za klasifikaciju prihoda od prostitucije potrebno znati i nacionalnost mušterije.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Droga i prostitucija jačaju privredni rast Češke

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2015

Šverc i prodaja droga i prostitucija povećavaju privredni rast u Češkoj za 0,5 odsto godišnje, a udio sive ekonomije i kriminala u BDP-u dostiže udio cijele tekstilne industrije - oko 0,3 odsto, izračunao je nacionalni Zavod za statistiku..."Ako bi trebalo da uporedim sa nečim ukupan efekat prodaje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.