Čak i EU u minusu, Zapadni Balkan beleži rast

Izvor: B92, 18.Jun.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak i EU u minusu, Zapadni Balkan beleži rast

Beograd -- Direktne strane investicije u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) smanjene su u prošloj godini za četvrtinu u odnosu na 2016. godinu.

Međutim, na Zapadnom Balkanu zabeležen je rast, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) u novom izveštaju.

U 2017. godini su direktne strane investicije u regionu CESEE bile samo 72 milijarde evra, 25 odsto manje nego 2016, inače rekordne od svetske ekonomske krize 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

I dok je pad direktnih stranih investicija u članicama EU iz centralne i istočne Evrope (EU-CEE) bio 20 odsto a u Belorusiji, Kazhastanu, Moldaviji i Ukrajini 36 procenata, na Zapadnom Balkanu je ostvaren rast od 18 odsto.

U izveštaju "Direktne strane investicije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi: pad zbog dezinvestiranja" ocenjuje se da 2017. nije bila izuzetak po nivou investicija već povratak na prosek iz perioda 2011-2015.

Gledano prema broju projekata, u celom regionu u 2017. zabeležen je rast "grinfild" direktnih stranih investicija za 7,4 odsto, i bila je to treća uzastopna godina rasta, ali je vrednost pala u odnosu na izuzetno dobar rezultat u 2016.

Prodaja imovine domaćim investitorima posle dezinvestiranja smanjila je priliv direktnih stranih investicija, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se na "repolonizaciju" finansijskog sektora i medija u Poljskoj, preuzimanje strane imovine u medijima i telekomunikacijama od strane domaćih investitora u Češkoj i preuzimanje za račun države u energetici, telekomunikacijama i bankarskom sektoru u Mađarskoj.

Rast priliva direktnih stranih investicija u 2018. mogli bi da ubeleže regioni EU-CEE i Zapadni Balkan, predviđa Bečki institut.

Međutim, investicije se neće vratiti na nivo pre finansijske krize zbog manjih investicionih "apetita" multinacionalnih kompanija.

Jedna od prepreka za nove investicije u regionu EU-CEE jeste nedostatak radne snage i investitori će imati teškoća da zadovolje tražnju za 220.000 novih radnih mesta za "grinfild" projekte najavljene 2017.

Procenjuje se da će u Mađarskoj "grinfild" projekti apsorbovati 90 odsto potencijalnih novih učesnika na tržištu rada, u Češkoj i Poljskoj oko 50, Slovačkoj i Srbiji 25 a u Rumuniji 20 odsto.

U tim zemljama strani partneri sada zapošljavaju samo oko 25 odsto radne snage.

Situacija sa ograničenim tržištima rada mogla bi da spreči dalje direktne strane investicije ukoliko ; investitori ne razmotre nove mogućnosti, poput automatizacije ili izmeštanja dalje na istok.

Ocenjuje se da izmeštanje proizvodnje dalje na istok Evrope nije mnogo verovatno u bližoj budućnosti, jer zemlje poput Ukrajine nemaju posebno dobre uslove za biznis i infrastrukturu.

Zapadni Balkan, navodi Bečki institut, može da ponudi alternativnu lokaciju koja nudi nedovoljno iskorišćenu radnu snagu i poboljšanu infrastrukturu. ;

Uz uslove za poslovanje u regionu, na priliv direktnih stranih ulaganja u 2018. uticaće i globalni činioci - sankcije Rusiji, američke carine, Bregzit, digitalizacija, ukazuje se u izveštaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.