Bugarska od pada komunističkog režima 1989. izgubila dva miliona stanovnika

Izvor: Vostok.rs, 08.Mar.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska od pada komunističkog režima 1989. izgubila dva miliona stanovnika

Bugarska, koja važi za najsiromašniju zemlje Evropske unije, nakon pada komunističkog režima 1989. godine imala je oko devet miliona stanovnika, a 28 godina kasnije ima oko sedam miliona. Glavni uzroci smanjenja broja stanovnika su pad nataliteta i ekonomske migracije.
Prema podacima Zavoda za statistiku Bugarske ta zemlja je u periodu od 1989. do 2017. godine izgubila oko dva miliona stanovnika. Kako se navodi, 2018. godine u Bugarskoj je rođeno 60.000 beba, dok je umrlo 110.000 stanovnika, prenosi „Anadolija“. Prema rečima potpredsednice Bugarske Ilijane Jotove, u zemlji koja unutar EU beleži najveću stopu mortaliteta, svakog meseca sa karte nestane jedno selo. Tome doprinosi i što je veliki broj mladih zbog boljih uslova za život napustio domovinu i utočište našao u nekoj od zemalja EU. U slučaju da se u Bugarskoj nastavi loša ekonomska situacija, a time i migracije stanovništva, pretpostavka je da bi broj stanovnika u toj zemlji do 2050. godine mogao da padne na 5,2 miliona. Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.