Bugari demantuju Madrid: Ni veto, ni potpisi sa Balkana

Izvor: B92, 23.Apr.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari demantuju Madrid: "Ni veto, ni potpisi sa Balkana"

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude privaćena na samitu EU - Zapadni Balkana u Sofiji.

To saznaje ekskluzivno Tanjug u Briselu.

"Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate", rekla je Tanjugu portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stalnog predstavništva Bugarske pri EU Genoveva Červenakova.

Španski list Pais je ranije danas objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španija stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Marijano Rahoj ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajedno i sa potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje.

Červenakova, međutim, demantuje tu informaciju i dodaje:

"Ambasadori su odobrili nacrt Deklaracije. Tekst je sada poslat zemljama Zapadnog Balkana na konsultacije", rečeno je Tanjugu u bugarskom predsedavanju EU.

Stalni predstavnici svih 28 zemlja članica EU nacrt deklaracije su odobrili na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na Deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisnog rešenja da Deklaracija bude usvojena samo od 28 zemalja članica, a ne u formatu 28 + 6 partnera sa Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu takođe su potvrdili da je tekst nacrta deklaracije prosleđen zemljama sa Zapadnog Balkana "na uvid".

Prema uvidu Tanjuga, u nacrtu sofijske Deklaracije ne pominju se "države" Zapadnog Balkana, već se govori o "partnerima", što se vidi kao još jedan korak zarad kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.

Prvi deo Deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog dela teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i Zapadnog Balkana sa EU.

"Postoje tri dela aneksa - prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane Zapadnog Balkna, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti", izjavila je ministarka Bugarske za predsedavanje Savetom EU, Ljiljana Pavlova.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvesno da li će premijer Španije Marijano Rahoj prisustvovati samom samitu EU Zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je Rahij svoje učešće na samitu uslovio potpunom skrajnošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvoljeno da uzme reč niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija odobrila nacrt Deklaracije, potpisuju ga samo lideri članica EU

Izvor: BKTV News, 23.Apr.2018

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude privaćena na samitu EU- Zapadni Balkna u Sofiji, saznaje ekskluzivno Tanjug u Briselu..."Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate",...

Nastavak na BKTV News...

Bugari demantuju Madrid: I Španija odobrila nacrt Deklaracije

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2018

BRISEL - Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude privaćena na samitu EU - Zapadni Balkana u Sofiji...To saznaje Tanjug u Briselu..."Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.