Broj zahteva za azil u EU pao na nivo pre migrantske krize

Izvor: RTS, 24.Jun.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj zahteva za azil u EU pao na nivo pre migrantske krize

Evropska kancelarija za podršku sistemu azila ( EASO) objavila je da je broj zahteva za azil u EU nastavio da pada treću godinu za redom i da se u 2018. godini vratio na nivo koji je postojao pre početka migrantske i izbegličke krize 2015. godine.
U Evropskoj komisiji navode da je u 2018. godini u EU, Norveškoj i Švajcarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podneto ukupno 664. 480 zahteva za azil.

Najviše podnosilaca azila u EU u 2018. godini bilo je iz Sirije (13 odsto), Avganistana i Iraka (po sedam odsto).
Među prvih deset zemalja porekla potencijalnih azilanata nalaze se i – Pakistan, Iran, Turska, Albanija i Gruzija, navode u Evropskoj komisiji.
Istovremeno najviše zahteva za azil podneto je u – Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Španiji.
U Briselu ocenjuju da će i pored manjeg povećanja broja zahteva za azil u prvih pet meseci 2019. godine opšti trend pada biti nastavljen.
"Sada bolje upravljamo granicama, uspostavili smo snažna partnerstva sa zemljama porekla i tranzira, a značajno smo unapredili napore da zaštitimo migrante tokom puta i izborimo se sa korenom problema nelegalne migracije. Ovakav zajendički rad uz evropski pristup mora biti nastavljen", izjavio je komesar za moigracije, unutrašnja pitanja i državljanstva Dimitris Avramoplulos.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sve više Latinoamerikanaca traži azil u EU

Izvor: VOA, 24.Jun.2019

Broj ljudi koji traže politički azil u Evropskoj uniji je ponovo porastao, zbog priliva izbeglica iz Latinske Amerike, objavljeno je u izveštaju Evropske kancelarije za podršku azilantima i koordinaciju procesa davanja azila. U prvih pet meseci ove godine, članice Evropskog udruženja za slobodnu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.