Brnabićeva u Luksemburgu: Mir i stabilnost treba da dolaze sa Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva u Luksemburgu: Mir i stabilnost treba da dolaze sa Zapadnog Balkana

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u dvodnevnoj poseti Luksemburgu. Osim sastanaka sa premijerom te zemlje i drugim visokim zvaničnicima, obišla je Startap centar i Srpski kulturni centar. U Luksemburgu je potvrđena podrška evrointegracijama Srbije i najavljena saradnja u brojnim oblastima.
Ana Brnabić je tokom obraćanja na konferenciji zamolila premijera lično i Luksemburg da nastave politiku podržavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proširenja EU.

"Vlada Srbije radi po toj agendi i želim da zahvalim na podršci do sada, jer je Luksemburg jedna od zemlja koja nam je pružala najsnažniju podršku. Ta zemlja poštuje nastojanja Evropske unije da se ne radi o prijemu zemalja samo radi proširenja granica Unije", rekla je predsednica Vlade.
Zapadni Balkan je okružen članicama Unije i zato je, kaže, važno da se poštuje agenda Unije jer dugoročni mir i stabilnost treba da dolaze sa Zapadnog Balkana.
"Nastavićemo sa reformama, moramo da ojačamo našu ekonomiju i da naša administarcija radi bolje", rekla je Brnabićeva.
Gzavije Betel je na konferenciji za štampu poručio da je Luksemburg dugoročni partner Srbiji u nastojanju da postane članica EU, istakavši da podržava napore Srbije na evropskom putu.
Istakao je da Srbija treba da nastavi sa reformama u pravosuđu, vladavini prava i slobodi medija.
"I mi i vi treba da uradimo naše domaće zadatke, baš kao što smo rekli ranije. Vaša zemlja, kao i čitav Zapadni Balkan, ima ključnu ulogu u održanju stabilnosti i mira u Evropi. Mir ne može da se shvati kao nešto što se podrazumeva i zato je sporazum Srbije i Kosova važan za vaše građane i za očuvanje mira. Zato je važno da se dođe do kompromisa", istakao je premijer Luksemburga.
Betel je prethodno srpskoj premijerki upriličio svečani doček sa vojnim počastima.

Usledili su sastanci, na kojima su teme bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
Takođe, premijeri su razgovarali o konkretnim oblastima saradnje, započetim tokom posete luksemburškog premijera Beogradu.
Premijerka je tokom posete prisustvovala seminaru koji organizuju Startap centar Privredne komore Luksemburga, a digitalizacija i razmena iskustva u oblasti IKT-a spadaju u teme u fokusu.
Na marginama seminara potpisan je Memorandum o razumevanju između Privredne komore Luksemburga i Privredne komore Srbije.
Premijerka se sastala sa velikim vojvodom Anrijem i predsednikom Parlamenta Fernandom Etšenom.
Ona je obišla Srpski kulturni centar, mesto koje neguje srpsku kulturu i tradiciju i okuplja Srbe u toj zemlji. 
Premijerka Brnabić će, takođe, prisustvovati svečanoj ceremoniji povodom 75 godina od oslobođenja Luksemburga u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.