Brnabićeva neprijatno iznenađena izjavom Pahora o KiM

Izvor: RTS, 19.Feb.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva neprijatno iznenađena izjavom Pahora o KiM

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije Boruta Pahora da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine. Ocenila je da ta izjava nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ana Brnabić je istakla da o tome nije bilo reči tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.

"Na tom sastanku, ja sam uputila molbu da oni kao zemlja koja je priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova utiču na Prištinu da poštuje sporazume koje je ispregovarala i potpisala", rekla je Brnabićeva novinarima.
Premijerka je pozdravila to što su oni, kako je rekla, pozvali Prištinu da implementira Briselski sporazum, sa naglaskom na konačnom formiranju Zajednice srpskih opština.
"Mi trenutno imamo veoma prijateljske odnose sa Slovenijom, a ta izjava nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom i veoma sam neprijatno iznenađena", jasna je bila Brnabićeva.
Rekla je da bi trebalo o tome da razgovara sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom i istakla da takve izjave ne doprinose saradnji, regionalnom poverenju, te da ne vidi nikakav razlog da se Slovenija u to meša.
"Odlaganje popisa državne imovine skandal"
Premijerka je novinarima u Beogradu rekla da se odlaganjem popisa državne imovine do 2020. godine gubi ogroman novac, ali da taj posao ne može biti obavljen dok lokalne samouprave ne budu imale kapacitet da popišu svoju imovinu.
"Mislim da je to skandal, ali, s druge strane, imali smo prebacivanje matičnih knjiga u elektronski oblik, što je mnogo lakši posao, koji je trajao više od sedam godina. Nadam se da će Akademija za javnu upravu dati svoj odgovor na ovo pitanje, jer će ona, prvi put u Srbiji, uvesti kontinuiranu edukaciju za službenike lokalne samouprave", rekla je Brnabićeva.
Dodaje da se popis vrši u saradnji sa EU kroz projekat "Exchange 5" i sa Stalnom konferencijom gradova i opština, te ističe da je potrebno veće angažovanje svih nadležnih.
"Ministarstvo finansija mora da pruža mnogo veću podršku da se to završi i svi zajedno, a pre svega lokalne samouprave, moraju da pristupe ovome na ozbiljan način", navela je Brnabićeva.
"Mediji slobodni u Srbiji, institucije ozbiljno rade posao"
Ana Brnabić je komentarisala slučaj belgijskog novinara Filipa Bertinšana, kome, kako su saopštili "Reporteri bez granica", preti proterivanje iz Srbije iz bezbednosnih razloga. Istakla je da još nema dovoljno informacija o tome, ali da stoji iza toga da su mediji u Srbiji slobodni.
"Ako postoji takva indicija, sigurna sam da je bazirana na činjenicama i mislim da Srbija ima ozbiljne institucije i nadam se da svaka radi svoj posao", rekla je Brnabićeva novinarima, uz napomenu da se sa tim slučajem upoznala jutros iz medija.
Belgijski novinar je, kako su danas saopštili "Reporteri bez granica", na meti pretnji proterivanjem iz Srbije pod obrazloženjem da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić neprijatno iznenađena izjavom Pahora o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije Boruta Pahora, da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine, te ocenila da ona nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom...O tome, istakla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Brnabićeva "veoma neprijatno iznenađena" Pahorovom izjavom

Izvor: B92, 19.Feb.2018

Beograd -- Premijerka Srbije neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine...Ta izjava Boruta Pahora, prema oceni Ane Brnabić, koja je nedavno predvodila Srbiju na sednici dve vlade u Sloveniji, nije u skladu sa...

Nastavak na B92...

SRBIJO, ŠTA SI DOŽIVELA! Ani Brnabić saopštena UŽASNO LOŠA VEST!

Izvor: BKTV News, 19.Feb.2018

Premijerka Srbije neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine...Ta izjava Boruta Pahora, prema oceni Ane Brnabić, koja je nedavno predvodila Srbiju na sednici dve vlade u Sloveniji, nije u skladu sa dobrim i prijateljskim...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.