Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 12:14

Brnabićeva i Borelj sutra u Luksemburgu - novi zamah pristupnim pregovorima sa EU

Na međuvladinoj konferenciji izmeđi Srbije i EU sutra u Luksemburgu biće predstavljena nova metodologija pregovora o članstvu, kao i naredni koraci u tom procesu, a Srbiji će biti predočeno da može da otvori nova pregovaračka poglavlja, odnosno klastere, do kraja godine, ukoliko ispuni neophodne uslove, saznaje RTS u Briselu.
Deo zemalja članica, ranije ovog meseca, nije dao zeleno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetlo za otvaranje klastera tri i četiri na konferenciji u junu, ocenjujući da Srbija, uprkos određenim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.
Delegaciju Srbije, sutra će na konferenciji predvoditi premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok će EU predstavljati visoki predstavnik Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministri za evropske poslove zemalja članica.
"EU pozdravlja napredak koji je poslednjih meseci učinila Srbija u ispunjavanju merila za otvaranje klastera tri i četiri i očekuje da, u skladu sa novom metodologijom, ako budu ispunjeni svi preostali uslovi, prvi klasteri budu otvoreni na sledećoj međuvladinoj konferenciji", navodi se u dokumentu pod naslovom "zajednička pozicija EU", koji je usvojen pred sutrašnji sastanak.
Sledeća međuvladina konferencija trebalo bi da bude održana krajem godine, posle usvajanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji i procesu proširenja EU.
Kad je reč o vladavini prava, u zajedničkoj poziciji EU ponovljene su ocene nedavnog izveštaja Evropske komisije u kojem se Srbija poziva da ubrza reforme u "ključnim oblastima nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskih sloboda i procesuiranja ratnih zločina", uz konstataciju da je potrebno vreme za procenu hoće li se niz najnovijih inicijativa, počev od dolaska nove vlade - dovesti do opipljivog poboljšanja vladavine prava.
U pripremnom dokumentu za sutrašnju konferenciju, EU pozdravlja posvećenost i konstruktivni angažman Beograda u dijalogu sa Prištinom.
Izvori u Briselu na konferenciji očekuju i debatu o spoljno-političkim pitanjima, navodeći da je više zemalja izrazilo veliku zabrinutost zbog sve manjeg stepena usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, koja je u 2020. godini iznosila 56 odsto.
U zajedničkoj poziciji EU poziva srpske vlasti na "čvrstu posvećenost evropskim vrednostima", kao i da se "proaktivno, objektivno i nedvosmisleno izjašnjavaju o EU", uz snažnije javno priznanje pomoći i podrške koja Srbiji stiže od EU, kao njenog najvažnijeg političkog i ekonomskog partnera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.