Brnabić: Očekujemo povlačenje odluka koje sprečavaju dijalog, Tači treba da se probudi i shvati realnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 05:51

Brnabić: Očekujemo povlačenje odluka koje sprečavaju dijalog, Tači treba da se probudi i shvati realnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje, dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo da je Brisel u potpunosti posvećen tome da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Fabrici je naveo da je EU u potpunosti posvećena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tome da dođe do potpuno sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Tu je uloga Lajčaka izuzetno značajna. On već radi, ali izdaleka, jer aviosaobraćaj još ne radi", rekao je Fabrici.

Fabrici: Bojkot nije dobra ideja

Bojkot izbora nije dobra ideja, poručio je Fabrici i dodao da je važno da građani izađu na glasanje.

"Izbori su značajan test demokratije, a političari moraju da iznesu svoje političke platforme i da razgovaraju o viziji za budućnost", rekao je Fabrici na pres konferenciji i naveo da su izbori takođe bili danas tema njegovog razgovora sa premijerkom.

I EU je, bila uključena, kroz parlamentarni dijalog, kako bi se olakšao politički dijalog između stranaka i kako bi se osigurao integritet samog procesa.

Fabrici je dodao da EU pozdravlja dolazak ODIHR-a , čija će misija biti u Srbiji tokom izbora, kao i da je ohrabrila vladu i sve stranke da iznesu svoje argumente.

Dodao je i da će uloga medija biti veoma važna.“Bojkot nikako nije dobra ideja i pozivamo građane da izađu na glasanje”, rekao je Fabrici.

Dodao je i da je važno šta će biti posle toga biti, te da je važno da postoji jasna evropska agenda za Srbiju.

Premijerka je, posle sastanka sa Fabricijem, prenela da su, između ostalog, razgovarali i o formiranju nove vlade u okviru Privremenih institucija u Prištini i daljih koraka koje, kaže, očekujemo i kojima se nadamo, kako bi se nastavio dijalog.

"Ja sam pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU za dijalog. Predsednik Vučić i ja smo sa Lajčakom u stalnom kontaktu i nadamo se da će se uskoro povući sve odluke koje znače da nema ekonomske saradnje i sprečavaju protok roba i ljudi, kako bismo mogli da se vratimo dijalogu", poručila je Brnabić.

Stav EU nije nov, ali rano za to kakav će biti sporazum o Kosovu i Metohiji

Poruka iz Brisela nije nova, niko ne misli da će Srbija moći da postane članica EU bez postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, izjavila Brnabić, ali je istakla da je, ipak, još rano za debatu kakav će taj sporazum biti.

"Šta taj sporazum o normalizaciji znači i kako će izgledati, to je još otvoreno za interpretaciju i debatu", istakla je Brnabić.

Ona je tako odgovorila na pitanje kako tumači jučerašnju poruka iz Brisela da nema članstva u EU bez postizanja sporazuma sa Prištinom i da li i koliko ta poruka ograničava Srbiju.

Kaže da mi razumemo da EU ne želi da uveze otvorena pitanja u zemlje koje postaju članice i da joj se čini da nije preterano reći da su se u EU mnogo puta opekli sa tim.

"Tako da je to što kažu prilično smisleno. Sa druge strane, i nama je u interesu zbog kvaliteta života naših građana i naše ekonomije i stabilnosti i prosperiteta da imamo negde nekako zatvoreno to pitanje i da radimo na normalizaciji odnosa sa Prištinom", navela je Brnabić.

Tako da mislim da je to važno za Srbiju, sa ili bez EU, a svakako je razumljiv stav EU i nije nov, dodala je Brnabić.

Nismo mi ti koji biraju s kim će da razgovaraju

Mi hoćemo da razgovaramo i nismo ti koji biraju s kim će da se razgovara, jer je cilj dijaloga da se postigne veća bezbednost Srba na Kosmetu, kao i veća stabilnost i blagostanje u regionu, istakla je Brnabić.

Brnabić je, upitana da prokomentariše najavu novog premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija da će on biti glavni pregovarač, te da li to znači da će se ona uključiti u dijalog, podsetila da je dijalog trenutno na predsedničkom nivou.

"Nismo od tih koji biraju sa kim će da se razgovara, ni sa kim neće. Mi ćemo razgovarati sa svima, jer je naš posao da razgovaramo, pošto jedino razgovori i dijalog mogu da dovedu do veće bezbednosti Srba na Kosmetu, a onda i do boljeg kvaliteta života u celom regionu. Imamo jedan cilj da građani bolje žive, da plate budu veće, da ljudi ostaju ovde, imaju prosperitet, da mogu da grade karijeru, da imamo bolje puteve i zdravstvo", rekla je Brnabić.

Sve to, podvlači, zavisi i u jednom delu od dijaloga. "Nećemo biti toliko bahati da biramo s kim ćemo da razgovaramo”, poručila je Brnabić. Ukazala je da je dijalog ranije podignut na predsednički nivo, čime je Brisel pametno izbegao svakodnevne političke opstrukcije ili probleme koji mogu da vode ka kašnjenju u dijalogu.„Dijalog je za sada na predsedničkom nivou.

Ne može to da se menja tako da ja to odlučim, kao što to smatra Hašim Tači.

Mi tako ne radimo. Poštujemo sporazume koji su potpisani i dogovore koji su ranije postignuti i dok se ne promene, mi se ponašamo u skladu sa njima”, naglasila je Brnabić.

Očekujemo povlačenje odluka koje sprečavaju dijalog

Brnabić je izjavila da Beograd očekuje da će se uskoro povući sve odluke Prištine koje sprečavaju ekonomsku saradnju, protok i robe i ljudi, kako bi se vratili dijalogu Beograda i Prištine.

Brnabić je kazala da je u ime Vlade Srbije pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela, na sastanku je bilo reči i o formiranju nove Vlade privremenih institucija u Prištini i njihovim daljim koracima koji se mogu očekivati, odnosno kojima se Beograd može nadati kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela premijerka, današnji sastanak je potrajao duže nego što je bilo očekivano, što je, prema njenoj oceni, dobro jer su imali dosta tema o kojima su razgovarali otvoreno i iskreno.

"Ono što je najvažnije jesu pripreme za parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 21. juna", kazala je Brnabić dodajući da je treća tema o kojoj su razgovarali evrointegracije Srbije.

Kako je podsetila, Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih poglavlja, dva privremeno zatvorena, a spremna još pet novih poglavlja spremno je za otvaranje, zahvaljujući, kako naglašava Brnabić, naporu ministarke Joksimović i njenog tima.

"Nadamo se otvaranju novih poglavlja pre kraja predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo i proteklih meseci dosta uradili", kazala je Brnabić.

Ona je rekla i da joj je drago da danas, na dan kada se obeležava Svetski dan životne sredine, može da kaže da je Srbija krajem prošle godine predala poziciju za pregovaračko poglavlje 27 koje se upravo tiče zaštite životne sredine.

Vlada Srbije je usvojila nekoliko strategija koje su važne za evrointegracije, kaže Brnabić i dodaje da su te strategije isto tako važne i za građane i privredu i u tom smislu je navela Strategiju za borbu protiv nasilja nad decom, ali i Strategiju industrijskog razvoja Srbije, Strategiju pametne specijalizacije, medijsku strategiju...

"Sve te stvari pokazuju da smo uprkos drugim izazovima, kao što je virus korona, nastavili da radimo na našim evrointegracijama i da nastavljamo da idemo dalje ka Evropi", navela je Brnabić.

Premijerka je navela i da su na današnjem sastanku razgovarali i o kvotama na čelik koje su Srbiji izuzetno važne i to, kako kaže, ne samo za ekonomski oporavak nakon Covid 19 epidemije, već i za nesmetano funkcionisanje Železare Smederevo.

"To je za nas 5.000 radnih mesta direktno i preko 15.000 radnih mesta indirektno. Pored toga, oko jedan odsto našeg BDP-a. Mi u potpunosti razumemo zašto je EU uvela kvote na čelik za treće zemlje, zašto je to bilo neophodno kako bi zaštitili svoje tržište, ali nama je izuzetno važno da još jednom predstavimo naš slučaj i šta je to što nam je potrebno da Železara Smederevo dobro funkcioniše", kazala je Brnabić.

Fabrici: Status kvo o KiM ne odgovara ni Beogradu ni Prištini

Trenutna ''status kvo'' pozicija ne ide u korist ni Beogradu ni Prištini, izjavio je Fabrici i dodao da utisak EU da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje ''jaku posvećenost'' nastavku pregovora.

''Mogu da kažem da sam u Srbiji od premijerke i predsednika čuo da postoji jaka posvećenost ka uspešnosti dijaloga. U Prištini je formirana nova vlada i stekli smo utisak da postoji razumevanje potrebe da se ide napred'', rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje na čemu EU i izaslanik Miroslav Lajčak grade optizmizam da će dijalog biti nastavljen, ako se uzme u obzir nestabilna politička situacija u Prištini.

Fabrici je kazao da je Lajčak ''veoma aktivan'' u razgovorima sa Beogradom i Prištinom i da ima nameru da ih poseti, ali da do sada to nije bilo moguće zbog aktuelne situacije.

''Moramo da omogućimo da pregovarači urade svoj posao. Tačno je da treba imati optimizma da će se neke stvari zaista i dogoditi'', rekao je Fabrici.

Naglasio je da EU ostaje pri stavu da ne nameće rešenje kosovskog problema, već da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor koji bi, kako kaže, bio održiv i u skladu sa "njihovim unutrašnjim zakonodavstvima" i evropskim i međunarodnim pravom.

Brnabić i Fabrici o vesti da je Srbija navodno obustavila kampanju povlačenje priznanja Kosova

Brnabić je demantovala vest Radija slobodna Evropa da je Srbija odustala od kampanje za povlačenje priznanja Kosova i istakla da je ta informacija plasirana tendenciozno.

"Srbija to nikada nije dogovorila", istakla je Brnabić i dodala da nije reciprocitet obustavljanje kampanje Srbije u zamenu za ukidanje taksi, već u zamenu za obustavljanje priznavanja i prijema tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

Premijerka je ukazala i da je vest data pozivanjem na neimenovane izvore, dakle da je nezvanična, i upitala:

"Kada kažete iz Brisela, šta to znači? Iz EK, Evropskog parlamenta ili je to rekao neko na ulici i slično? Dakle, nije zvanična vest, koja je plasirana dosta tendenciozno i u tendenciozno vreme", navela je premijerka.

I Fabrici je na pitanje novinara RSE da li je ta vest tačna, ukazao da je teško komentarisati nezvanične informacije.

"Mogu da kažem ono što je rekla i premijerka, a to je - da treba imenovati izvore. Ako ne znaš ko je izvor, teško je to kometarisati. Dozvolite mi da dodam i to u vezi sa priznavanjem. Mi iz EU uvek pozivamo na izbegavanje mera koje bi mogle da donesu poteškoće u samom dijalogu. To je naša poruka koja je jasna u vezi ovoga, uz nastojanje da se izgradi najbolji moguće okruženje koje će omogućiti dobar i plodonosan dijalog".

Takođe, kaže da je premijerka pomenula mere koje su nedavno uvedene u Prištini i dodao da imamo u tom slučaju "citirani izvor - Miroslava Lajčaka, koji je čestitao novoj vladi u Prištini i tražio da se preispitaju te mere i reciprocitet koji je uveden".

Premijerka je rekla i da je predsednik Aleksandar Vučić u prethodnih četiri ili pet godina isto pričao na tu temu, a to je da ne postoji nikakav reciprocitet između taksi i priznanja ili povlačenja priznanja.

"Zašto bi mi uradili bilo šta zato što su oni uradili nešto što je suprotno svim sporazumima i što je necivilizacijski, niti je u skladu sa evropskim vrednostima? Pa, hajde vi uradite nešto da bi mi ukinuli jednu sumanutu ideju sa naše strane. To nema baš nikakvog smisla", naglasila je Brnabić.

Kaže da je Priština uvela takse od 100 odsto 21. novembra 2018. godine i da sada treba da ukinu takse bez ikakvih uslovljavanja.

"Drugo, Vučić je rekao više puta i ponoviću, jer je to naš državni stav, a to je da mi možemo da suspendujemo razgovore sa drugim zemljama koje misle da su pogrešile kada su priznale Kosovo, ukoliko Priština suspenduje svoje pokušaje da dobije nova priznanja ili da postane članica međunarodnih organzacija i to u toku dijaloga. Mi mislimo da je to fer, da se tokom dijaloga suspenduje, sve dok ne probamo da nađemo kompromisno rešenje", navela je ona.

Kada oni suspenduju sa svoje strane, mislim da je reciprocitet da mi suspendujemo razgovore sa zemljama koje mislile da su pogrešile sa priznanjem Kosova, naglasila je Brnabić.

"A to - takse za ovo... To baš nema nikakav znak jednakosti", poručila je premijerka Srbije.

Upitana opet da li ima informaciju koja je stigla juče iz Brisela, ona je ponovila da nema i istakla da Srbija to nikada nije dogovorila.

"Da komentarišem nezvaničnu informaciju iz Brisela...Ko je to rekao", upitala je Brnabić i dobila odgovor - neko iz briselske administracije.

"Je l' neko ko je prolazio hodnikom i rekao 'ja mislim...' i onda to neko uzima kao zvaničan stav?", zapitala je Brnabić.

Tači treba da se probudi i shvati realnost

Hašim Tači zaista treba da se probudi i da shvati šta je realnost, poručila je Brnabić.

Ona je tako prokomentarisala Tačijevu izjavu da je optimista "da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripojiti Kosovu bez zadiranja u teritoriju, jer je to istorijsko pravo".

"Svih godina od kad sam u vladi, zaista ne razumem odakle njemu pretenzije prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ne znam odakle mu to…”, rekla je Brnabić.

“Je l' Preševo, Bujanovac i Medveđa možda pripadaju Kosovu, koliko i Beogradu? Možda ima pretenzije i prema Budimpešti, prema Briselu, možda misli da je i to istorijsko nasleđe… Ali, to je njegov problem”, konstatovala je premijerka.

Kako kaže, neozbiljno bi bilo da ona to i komentariše, jer bi, ocenjuje, to bilo isto kao kada bi pitali francuskog ambasadora da komentariše to kada bi ona, primera radi, rekla da je Pariz srpski.

“Šta će da kaže čovek, a da ostane pristojan, politički korektan i da ne koristi neke teži reči”, upitala je Brnabić.

Ona je primetila i da su Albanci počeli da svojataju verske, kulturne, istorijske spomenike.

“Ali, zaista se nadam, verujem i znam da oni imaju i drugu tradiciju i bogatu istoriju i kulturu da ne moraju da svojataju tuđe. Ne znam što to rade sebi, pre svega. Kad svojatate tuđe deluje kao da niste ponosni sa onim što imate. Ali, ne moram ja da branim njihovu kulturu više nego što je brane oni sami”, rekla je Brnabić.

Na pitanje kakav će biti odnos Brisela prema stavu Tačija da ne učestvuje u pregovorima koje će voditi Lajčak, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao:

"Hvala na pitanju, ali ne komentarišem komentare".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.