Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Lajčak o podršci OEBS i Slovačke Srbiji na putu ka EU

Šef slovačke diplomatije i predsedavajući OEBS Miroslav Lajčak izjavio je danas u susretu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić da će Slovačka, kao prijateljska zemlja, nastaviti da pruža pomoć i podršku Srbiji na njenom evropskom putu dodajući da je buidućnost Srbije i regiona u EU.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Lajčak je naveo da su stabilnost i napredak Srbije i regiona usko povezani sa pronalaženjem kompromisnog rešenja sa Prištinom.

Naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da dijalog nema alternativu, podvukao je da je neophodno da Priština povuče takse kako bi se prevazišla sadašnja situacija i nastavio dijalog.

Kada je reč o nastavku dijaloga, Brnabić je istakla da Priština jednostranim potezima nanosi štetu, kako svim građanima na teritoriji Kosova i Metohije, tako i čitavom regionu, ugrožavajući njegovu stabilnost. Istovremeno je naglasila da će Srbija u ovakvoj situaciji nastaviti da se ponaša konstruktivno i odgovorno, dodaje se u saopštenju.

Brnabić je navela da je evropska perspektiva suverena i strateška odluka Srbije koja ima za cilj celovitu promenu društva u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

Predsedavajućeg OEBS Brnabić je izvestila i o reformama u oblasti pravosuđa, koje su, prema njenim rečima, sprovedene transparentno i po prvi put uz ozbiljnu i temeljnu javnu debatu.

Predsednica Vlade Srbije Lajčaku je prenela i da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Misijom OEBS i posebnom pažnjom koju Slovačka tokom svog predsedavanja posvećuje regionu Zapadnog Balkana, istakvaši i značaj dleovanja Misije OEBS na Kosovu.

Dobroj saradnji sa OEBS-om, prema rečima premijerke, doprinose i odlični odnosi sa Slovačkom, o čemu svedoči i nedavna uspešna poseta predsednika slovačke vlade Petera Pelegrinija Srbiji, navodi se u saopštenju iz srpske vlade.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić i Gojković sa predsedavajućim OEBS-a: Slovačka će pružiti pomić Srbiji na evropskom putu

Izvor: Blic, 04.Jun.2019

Ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak je u službenoj poseti Srbiji, gde se sastao sa predsednicama Vlade i Skupštine Srbije Anom Brnabić i Majom Gojković.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.