Brnabić: Sve u svemu, izveštaj EU je pozitivan za Srbiju

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Sve u svemu, izveštaj EU je pozitivan za Srbiju

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je, sve u svemu, izveštaj EU pozitivan za Srbiju i da je ona zadovoljna trenutnim stanjem.

Ona je rekla na konferenciji za štampu, zajedno sa šefom Evropske delegacije u Srbiji Semom Fabricijem povodom objavljivanja izveštaja EU, da se ne može saglasiti sa svim ocenama u izveštaju u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezi sa oblašću vladavine prava i slobode medija.

Brnabić je rekla da izveštaj konstatuje napredak u području vladavine prava, da treba još da se radi ali da ona ocenjuje da je Srbija postigla bolji napredak nego što je kosntatovano u izveštaju.

Rekla je da ne razume tačno probleme što se tiče slobode medija.

"Početkom godine imali smo misiju EU u Srbiji i nalazi te misije bili su bolji nego nalazi koji su iskazani u ovom izveštaju", rekla je ona. Ona je dodala da je kao predsednica vlade stoji na raspolaganju medijima da vidi šta može da se uradi za poboljšanje medijskih sloboda.

Brnabić je ocenila da je Srbija najveći napredak ostvarila u oblasti ekonomije, da je jasno da ona jeste regionalni šampion, da je ostvarila napredak u oblasti fiskalne konsolidacije, održavanju fiskalne discipline i svim oblastima koje govore da je uređeno tržište i da ima bolju poslovnu klimu i bolji ambijent za investicije.

Kako je rekla, prepoznato je da postoje još neke strukturne reforme koje Srbija još mora da učini i zato će Srbija potpisati još jedan aranžman sa MMF-om.

U izveštaju je prepoznat napredak koji je Srbija ostvarila u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i konstruktivna uloga Srbije što se tiče regionalne saradnje.

"Kad je u pitanju regionalna stabilnost Srbija je učinila ogroman napor i pod teškim okolnostima, neki od najtezih okolnosti smo videli prilikom hapsenja Marka Đurića, i u takvim situacijama Srbija čuva hladnu glavu, i drago mi je da je to prepoznato u izveštaju", rekla je ona i dodala da Srbija ostaje smirena i konstruktivna i otovrena za dijalog.

Premijerka je rekla da joj se čini problematično i da je to podelila sa kolegama da i dalje nemamo iste standarde kada se pišu ovakvi izveštaji.

"Mi želimo da postanemo članovi EU", rekla je Brnabić i dodala da su evropske stardardi isti, jedinstveni, i zato tražimo da EU ima isti pristup prema Srbiji i Prištini," rekla je ona i ukazala da je za Prištinu dovoljno bilo samo da pokrene neku inicijativu da se to oceni kao pozitivno a za Srbiju je potrebno mnogi više.

U izveštaju nije uzeto u obzir što je Srbija usvojila tužilačku strategiju za ratne zločine i šta je uradila na reformi Ustava samo zato što je to bilo posle februara, kraja izveštajnog perioda, a da je Prištini ocenjen poztivan pomak oko inicijative za formiranje Zajednice srpskih opština iako je ona to mesecima kasnije izrazila, posle kraja izveštajnog perioda.

"Mi tražimo jednake standarde... Ako izveštaj pokriva samo izveštajni period onda neka pokriva za sve", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.