Brnabić: Srbija zaslužila da bude sledeća članica EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srbija zaslužila da bude sledeća članica EU

Srbija je zaslužila da bude viđena kao predvodnica, kao zemlja na koju se najviše računa da će biti sledeća članica Evropske unije (EU), izjavila je u intervjuu FoNetu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ali je priznala da Srbija, u okviru pregovaračkog poglavlja 23, kasni sa reformama u oblastima pravosuđa i osnovnih prava.

Strategija proširenja EU na Zapadni Balkan biće pozitivan signal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Srbiju, jer će joj dati više motivacije i dodatnu snagu da radi na reformama, istakla je Brnabić, uoči objavljivanja tog dokumenta Evropske komisije 6. februara u Strazburu.

Ona je istakla značaj pokrenutih ekonomskih reformi i ocenila da su prošla i ova Vlada priznate u EU, ali je napomenula "da nam svakako ostaje vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24".

U poglavlju 24 se ne kasni toliko, nema naročitih prepreka za otvaranje poglavlja, rekla je Brnabić, dok se u poglavlju 23 kasni "bez daljnjeg".

Ne bi bilo fer da ja pokušavam da opravdam Vladu. Kasnimo, to jesu kompleksne reforme, reforme pre svega u oblasti pravosuđa, koje bi treba da budu promišljene, predočila je Brnabić.

Prema njenom stavu, nekada je bolje da nemamo reforme, nego da imamo pogrešne, a Srbija je to, nažalost, videla u prošlosti.

Mi ćemo te reforme sprovesti, ali hoću da budem iskrena i jasna - ne zato što je to zahtev EU, svakako je to dodatna motivacija - već je to nešto što je nama neophodno, zbog naših građana i privrede, istakla je Brnabić.

Sve što je država uradila za makroekonomsku stabilnost, fiskalnu konsolidaciju, poboljšanje poslovnog ambijenta i "čuvenu Duing biznis listu Svetske banke", upozorila je ona, može da padne u vodu ukoliko nema efikasnog, transparentnog i nezavisnog pravosuđa.

To je, pre svega, potrebno nama, a motivacija za brzinu tih reformi su svakako evropske integracije. Mislim da je apsolutni ključ za reforme promena Ustava i videli ste da smo u proteklim mesecima radili na tome, istakla je Brnabić.

Upitana da li će Strategija Evropske komisije uticati na Prištinu da primeni Briselski sporazum, Brnabić je odgovorila:

"Najiskrenije, ne očekujem tako nešto".

Ona misli da je samo vreme pritisak na Prištinu da primeni neke od stvari koje su potpisane.

Uskoro će biti petogodišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma, podsetila je Brnabić, koja smatra da na tu godišnjicu Srbija, ali pre svega svi međunarodni partneri Prištine, moraju da pitaju šta se dešava sa tim sporazumom.

Ona je predočila da su svi, a pre svega EU, uložili mnogo energije, napora i vremena da se Briselski sporazum dogovori, a prošlo je pet godina.

Mislim da je najveći pritisak na vladu u Prištini vreme.

Srbija je stabilan partner, od svojih obaveza ne beži i očekuje od svih ostalih da preuzete obaveze primene, zaključila je Brnabić.

Otvorena za sastanak sa Grupom za slobodu medija

Otvorena sam za sastanak sa Grupom za slobodu medija i uvek ću naći vremena za taj susret, izjavila je ona , koja ističe važnost dijaloga Vlade Srbije sa medijima, kao i "između Vlade i medija sa kojima se možda ne slažemo oko nekih medijskih sloboda".

Ukoliko žele da se vidimo, očekujem da mi upute poziv. Kao što mislim da je dijalog u regionu važan, naglasila je Brnabić, isto tako mislim da je naš dijalog u Srbiji važan između Vlade i medija.

Moja je obaveza, kao predsednice Vlade Srbije, da sam tu, da sam otvorena, da slušam i da čujem i da probam da razumem njihove probleme i da na njih reagujem, objasnila je Brnabić, upitana o medijskoj situaciji i napadima na novinare posle njenog novembarskog sastanka sa predstavnicima Grupe za slobodu medija.

Stvarno mislim da je to moj posao, bez obzira na to šta ja mislila, istakla je Brnabić i ponovila da će naći vremena da razgovara sa predstavnicima medija.

Govoreći o Medijskoj strategiji, Brnabić je podsetila da je Ministarstvo kulture i informisanja, posle njenog sastanka sa predstavnicima Grupe, održalo tri sastanka da bi se našao kompromis i novinarska i medijska udruženja vratila u radnu grupu radi nastavka zajedničkog rada na tom dokumentu.

Znate kako, hajde da sačekamo i vidimo šta je finalni proizvod i da onda imamo javnu raspravu i zato služi javna rasprava, odgovorila je Brnabić na pitanje o efektima izrade Medijske strategije bez učešća glavnih aktera iz medijske zajednice.

Ako nismo uspeli da se dogovorimo da se oni vrate, ja se i dalje nadam i očekujem od Ministarstva kulture i informisanja da će izaći sa kvalitetnim predlogom Medijske strategije, rekla je Brnabić.

Na kraju krajeva, ocenila je Brnabić, javna rasprava služi za to da se taj dokument menja u okviru rasprave i nadam se da će novinarska i medijska udruženja učestvovati u toj raspravi, zato što je to jedini način da komuniciramo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.