Izvor: Radio 021, 14.Jan.2019, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanskim poslanicima desetine hiljada evra "otpremnine"

Britanskim članovima Evropskog parlamenta, koji će zbog Bregzita uskoro napustiti ovu instituciju EU, sleduju "prelazne" isplate u visini od više desetina ili čak stotina hiljada evra, navodi "Politiko".

Naime, britanski poslanici, koji do 29. marta moraju da istupe iz EP, mogu da traže svojevrsnu "otpremninu" od 8.611.31 evro mesečno u naredne dve godine, a u zavisnosti od dužine poslaničkog mandata, navodi briselski sajt, pozivajući se na dokument od 22 strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pod nazivom "Kraj mandata britanskih članova" u koji je imao uvid.

Pomenute isplate iznosiće ukupno nekoliko miliona evra, što će po džepu osetiti evropski poreski obveznici, konstatuje Politiko. Dokument, koji se odnosi na "prava, osoblje i logistiku u okviru Bregzita", dostavljen je britanskim poslanicima u EP uoči Božića, a sadrži praktične informacije za odlazeće poslanike, koji moraju da napuste svoje kancelarije u oba sedišta EP, u Strazburu i Briselu, do 29. marta.

Oni takođe ne smeju zaboraviti da, između ostalog, vrate svoje glasačke kartice, laptopove i tablete, specijalne belgijske identifikacione kartice.

Posle 29. marta kada Britanija zvanično treba da istupi iz EU, bivši poslanici i dalje će imati pristup svojim parlamentarnim nalozima za elektronsku poštu i mogu da traže kopije elektronskih dokumenata u naredna tri meseca, ali ako dođu na profesionalnu lobirajuću poziciju "trebalo bi da o tome obaveste Parlament", stoji u dokumentu.

Inače, finansijski paket koji se nudi britanskim poslanicima EU ne razlikuje se od paketa kakve uživa i bilo koji drugi poslanik EU koji napušta parlament, napominje Politiko.

Članovi EP, naime, imaju pravo na mesec dana prelazne isplate u iznosu u kojem su dobijali platu i to za svaku godinu koju su proveli u Evropskom parlamentu. Tako će zagovornici Bregzita Najdžel Faraž i Danijel Hanan, kojima su mandati počeli 1999, imati pravo na više od 172.000 evra "otpremnine" ukoliko ne odu na neku drugu javnu ili parlamentarnu funkciju 20 meseci nakon Bregzita.

Faraž je već među 10 najbolje plaćenih poslanika EP, s obzirom na to da je prijavio spoljne prihode od posebnih ugovora vredne 590.048 do 790.000 evra od početka rada EP u sadašnjem sazivu.

Osim ovih prelaznih isplata, britanski poslanici u EP moći će da traže naknadu medicinskih troškova i druge povlastice, a prema navedenom dokumentu, mogu da dobiju polovinu "generalnih isplata za rashode" (GEA) tokom tri meseca nakon Bregzita.

GEA je sporna isplata od 4,416 evra mesečno koju uživaju poslanici EP za pokrivanje kancelarijskih i drugih izdataka, pri čemu nisu dužni da pruže bilo kakav dokaz o tome kako je taj novac potrošen - što dovodi do optužbi da neki poslanici koriste ova sredstva za lični fond. U dokumentu se napominje da će odlazeći britanski poslanici imati plaćeno svoje "poslednje putovanje kući", a imaće pravo i na šest povratnih putovanja avionom, vozom ili brodom u "zemlju članicu po izboru" do 29. marta.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

BRITANIJA NAPUŠTA EU, A POSLANICIMA SLEDE OTPREMNINE Od Evropskog parlamenta Britancima stižu isplate od najmanje DESETINA HILJADA EVRA

Izvor: Blic, 14.Jan.2019

Britanskim članovima Evropskog parlamenta, koji će zbog Bregzita uskoro napustiti ovu instituciju EU, sleduju "prelazne" isplate u visini od više desetina ili čak stotina hiljada evra, navodi "Politiko".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.