Izvor: Radio 021, 18.Jul.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski poslanici blokirali put ka Bregzitu bez dogovora

Poslanici donjeg, Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije, danas su doneli odluku kojom sprečavaju vladu da "suspenduje Parlament" čime se unapred blokira mogući pokušaj vlade da Velika Britanija izađe iz EU bez dogovora o razlazu.

Poslanici su izglasali predlog kojim se budući britanski premijer sprečava da "suspenduje Parlament" da bi izdejstovao Bregzit bez dogovora, tako što bi se tekuće zasedanje Parlamenta prekinulo, ali Parlament pritom ne bi bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << raspušten.

Predlog da se to ne dopusti je izglasan sa 315 glasova i 274 glasa protiv. Velika Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra. Ako do tada Parlament ne odobri sporazum, Velika Britanija će EU napustiti bez sporazuma.

Boris Džonson koji će iduće nedelje najverovatnije biti izabran za novog premijera, nije isključio mogućnost "suspendovanja Parlamenta", ukoliko bi poslanici pokušali da zaustave njegov plan za izlazak Velike Britanije iz EU.

Džonson je rekao da Velika Britanija mora da napusti EU određenog datuma, makar to značilo da izađe bez dogovora o razlazu. Većina ekonomista smatra da bi Bregzit bez sporazuma naškodio privredi, a i većina poslanika je protiv toga da Velika Britanija napusti EU bez dogovora o budućim odnosima.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.