Britanski portal: Srbija među zemljama koje UGROŽAVAJU stabilnost EU

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski portal: Srbija među zemljama koje UGROŽAVAJU stabilnost EU

Britanski portal "Ekspres" objavio je listu zemalja koje prete stabilnosti Evropske unije zbog snage njihovih evroskeptičnih partija, a u tu grupu svrstana je i Srbija.

"Ekspres" navodi da je EU u krizi pošto su na nedavnim izborima u nekoliko zemalja odlične rezultate ostvarile desne evroskeptične stranke, što bi moglo da rezultira izlaskom još neke države iz Unije.

Osim Srbije, među >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljama koje zbog jačanja populističkih snaga ugrožavaju EU nalaze se i Češka, Austrija, Italija, Poljska, Mađarska, Francuska, Holandija, Nemačka, Švedska i Finska, navodi britanski portal.

Češka je u tekstu izdvojena kao najsvežiji primer takve zemlje, pošto je na parlamentarnim izborima u subotu najviše glasova - 29,6 odsto, osvojila Akcija nezadovoljnih građana (ANO) koju vodi, kako se navodi, "proruski evroskeptični milijarder" Andrej Babiš.

Krajnje desna stranka Sloboda i direktna demokratija biznismena Tomija Okamure, koja se zalaže za izlazak Češke iz EU, na četvrtom je mestu sa 10,6 odsto glasova i mogla bi da formira novu vladu sa strankom ANO.

"Ekspres" navodi i primere Austrije i Nemačke, u kojima su na izborima u poslednjih mesec dana zapažen rezultat imale nacionalističke stranke. U Nemačkoj je krajnje desna Alternativa za Nemačku osvojila 13 odsto glasova, dok su u Austriji prva dva mesta zauzele stranke koje su u kampanji naglašavale čvrst stav prema imigraciji i islamu.

U grupu zemalja koje bi mogle da naruše stabilnost EU britanski "Ekspres" svrstao je i Srbiju, za koju se navodi da "održava jake veze s Moskvom i odbija da uvede sankcije Rusiji posle pripajanja (ukrajinskog poluostrva) Krima 2014. godine".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Britanski portal: Srbija među zemljama koje ugrožavaju EU

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2017

Britanski portal "Ekspres" objavio je listu zemalja koje prete stabilnosti Evropske unije zbog snage njihovih evroskeptičnih partija, a u tu grupu svrstana je i Srbija...Ekspres navodi da je EU u krizi pošto su na nedavnim izborima u nekoliko zemalja odlične rezultate ostvarile desne evroskeptične...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.