Britanski ministar: Bregzit bez sporazuma bolji od vezanosti za EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2018, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski ministar: Bregzit bez sporazuma bolji od vezanosti za EU

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab danas upozorava EU, i svoju podeljenu Konzervativnu stranku, da će Velika Britanija napustiti EU bez sporazuma o budućim odnosima pre nego da nastavi s prihvatanjem evropskih propisa i obaveza.

Prema izvodima puštenim u medije, Rab će u obraćanju partijskoj konferenciji reći da ako EU pokuša da Veliku Britaniju "veže putem zadnjih vrata", zadržavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je u jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji, tada London "neće imati drugog izbora do da ode bez sporazuma".

To gledište nije univerzalno među konzervativcima u trenutku godišnje konferencije u Birmingemu.

Mnogi konzervativni poslanici bi rado zadržali zemlju u bliskim vezama s EU posle izlaska iz Unije u martu, a slično misle i velike kompanije, koje se plaše da bi ograničenja trgovine i zapošljavanja radnika mogla da nanesu udarac britanskoj ekonomiji.

Ministar finansija Filip Hamond će u svom govoru reći da su konzervativci partija poslovnih i ekonomskih težnji, a Asošiejted pres navodi da činjenica da partija Margaret Tačer mora da iznosi takva uveravanja pokazuje koliko je Bregzit poremetio britansku politiku.

Istovremeno, premijerka Tereza Mej suočava se sa pretnjom po sopstvenu poziciju na čelu stranke zbog sve većeg protivljenja njenom planu za Bregzit i rastuće podrške drugom referendumu o Bregzitu.

Ona je pritešnjena između ministara poput Hamonda, koji žele bliske ekonomske veze s EU nakon izlaska iz Unije, i pristalica takozvanog "tvrdog Bregzita" koje tvrde da će potpuni raskid odnosa s EU omogućiti Velikoj Britaniji da postigne trgovinske sporazume širom sveta.

Ideja premijerke da Velika Britanija ostane u jedinstvenom tržištu EU za robe ali ne i za usluge nije popularna ni u jednom krilu stranke, a bivši šef diplomatije, i izvesno budući izazivač u nadmetanju za vođstvo partije i zemlje, Boris Džonson ju je nazvao "apsurdnom" i "ludačkom".

Taj plan su odbili i lideri EU, koji navode da se radi o "selektivnom prihvatanju" koristi članstva u Uniji bez prihvatanja troškova i odgovornosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.