Britanski ambasador: Nikolić neće biti engleska kraljica

Izvor: Blic, 09.Jun.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski ambasador: "Nikolić neće biti engleska kraljica"

Ključ za dalji napredak Srbije ka EU jeste održivo i vidljivo popravljanje odnosa sa Prištinom, a od Beograda se očekuje da ima aktivan pristup i ulogu u tome. Od novog predsednika Srbije i nove vlade očekujemo da nastave sa daljom izgradnjom pomirenja u regionu i da doprinesu konstruktivnoj saradnji sa susedima - kaže u intervjuu za „Blic“ britanski ambasador Majkl Davenport.

Odgovarajući na naša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pitanja da li su uslovi za dalje pristupanje EU pooštreni, ima li novih i kako na sve to utiču izjave Tomislava Nikolića, koje su zbog negiranja genocida u Srebrenici i uvredljivih opaski o Vukovaru izazvale opštu osudu zvaničnika Unije, ambasador Davenport objašnjava da se i od predsednika i od buduće vlade očekuje da sami predlažu načine poboljšanja odnosa sa Prištinom i da na tome rade.

Ipak, prve izjave Nikolića, upozorava Davenport, „ne doprinose saradnji u regionu, koji su od temeljnog značaja za put Srbije ka EU".

Da li ste bili iznenađeni Nikolićevim tvrdnjama?

- Poenta je da je sam Nikolić rekao da želi da bude predsednik svih građana Srbije, kao i da je jedan od njegovih ciljeva uvođenje Srbije u EU. Veoma je važno da pažljivo meri šta će reći, imajući u vidu pomirenje u regionu i cilj ulaska u EU. Taj njegov cilj je Velika Britanija pozdravila.

Tri proslave u Beogradu

- Ovo je godina dijamantskog jubileja, šezdeset godina od krunisanja kraljice, i mi ga proslavljamo svuda u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta. Britanska kraljica je simbol i snaga koja ujedinjuje državu. Veoma smo ponosni na proslavu koja je održana prošlog vikenda u Londonu. Ove godine proslavljamo i 175 godina diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, a takođe će u oktobru biti 40 godina od kraljičine posete Beogradu.

Da li mislite da je to uradio greškom, kao što smatra Jelko Kacin, ili da je Srbiju vratio u prošlo vreme kao što tvrdi Doris Pak?

- Nadam se da je to nespretnost i da to nije njegova poruka. Predsednik Nikolić će sledeće nedelje imati mnogo prilika da se ispravi i nadam se da će njegova poruka biti u smeru dalje izgradnje onoga što je postignuto u regionu.

Nikoliću se predviđa da će biti kao engleska kraljica. Kako gledate na takvo upoređenje?

- Koliko se sećam, bivši predsednik Tadić je rekao da ne želi da bude kao naša kraljica. Nisam siguran ni da bi predsednik Nikolić to hteo. Ovlašćenja predsednika su određena Ustavom, a naša državna uređenja se dosta razlikuju. Od same ličnosti predsednika zavisi šta će uraditi sa ulogom koja mu je poverena i tek treba da se vidi kako će je Nikolić iskoristiti.

Između dva izborna kruga sreli ste se sa Nikolićem. Da li je tačno da ste ga vi lično odgovorili od namere da bojkotuje izbore zbog navodne krađe?

- Pre nego što smo se našli, on je već najavio da će učestvovati u drugom izbornom krugu. Međunarodni posmatrači koji su nadzirali izborni proces na svim nivoima ocenili su ih pozitivno. Međutim, optužbe o izbornoj krađi iznete između dva kruga izbora bi trebalo istražiti.

Kako procenjujete šanse Srbije da dobije datum pregovora do kraja godine?

- Evropski savet je jasno u decembru prošle godine i u martu izneo očekivanja od Srbije, a to je pre svega nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Drago mi je da su i predsednik Nikolić i Tadić rekli da će to biti njihov prioritet. Dalje, treba primeniti sporazume koji su do sada tokom dijaloga postignuti, a nisu sprovedeni.

I ako sve to ispunimo, dobićemo datum?

- Evropski savet o tome odlučuje, ali treba to posmatrati i u kontekstu ozbiljne krize u evrozoni. Britanija nastavlja da podržava proces proširenja na ceo zapadni Balkan, ali važno nam je da vidimo da Beograd zaista ima proaktivni stav i jasnu političku volju da doprinese pomirenju i saradnji u regionu.

Predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar ukazao je da je potrebno smanjiti strah među Srbima. Šta bi trebalo uraditi?

- Prvo treba razjasniti da neće biti pauze u dijalogu Beograda i Prištine. Svaka sumnja i neizvesnost da li će se Srbija angažovati u dijalogu doprinosi nesigurnosti. Što pre budemo imali jasan znak angažovanja Beograda u dijalogu, to će biti bolje. Porast tenzija na Kosovu nije ni u čijem interesu.

Povezane vesti: EU o izjavi Nikolića: Uslovi za članstvo poznati Mihael Špindeleger: EU ne utiče na koalicije u Srbiji Jens Stoltenberg: Tadić se pokazao kao lider Srbije U Briselu sutra počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU Nemački poslanici o razgovorima s Nikolićem i Vučićem

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić neće biti kao engleska kraljica

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2012

Prve izjave novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića ne doprinose saradnji u regionu, koji su od temeljnog značaja za put Srbije ka EU, ocenio je ambasador Velike Britanije u Srbiji, Majkl Davenport.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nikolić neće biti engleska kraljica

Izvor: Blic, 09.Jun.2012

Ključ za dalji napredak Srbije ka EU jeste održivo i vidljivo popravljanje odnosa sa Prištinom, a od Beograda se očekuje da ima aktivan pristup i ulogu u tome. Od novog predsednika Srbije i nove vlade očekujemo da nastave sa daljom izgradnjom pomirenja u regionu i da doprinesu konstruktivnoj saradnji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.