Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2018, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska vlada pojačava pripreme za Bregzit bez sporazuma s Briselom

Britanska vlada je danas odlučila da pojača pripreme za mogućnost da ta zemlja napusti EU bez sporazuma o razlazu, stavljanjem vojske u pripravnost i upozoravanjem hiljada kompanija i miliona domaćinstava da se pripreme za teške dane.

Iako Velika Britanija treba 29. marta da napusti EU, za sada nije poznato da li će britanski poslanici usvojiti sporazum o razlazu koji je konzervativna vlada Tereze >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Mej postigla u pregovorima s Briselom, navodi Asošiejted pres. Alternativa tome je Bregzit bez dogovora koji bi mogao da gurne britansku ekonomiju u recesiju i da stvori haos na njenim granicama.

Britanski ministar za Bregzit Stiv Barklej rekao je da prioritet vlade ostaje da obezbedi podršku sporazumu o razlazu, ali da se 14 nedelja pred izlazak odgovorna vlada priprema za mogućnost napuštanja Unije bez sporazuma. Članovi kabineta Tereze Mej dogovorili su se danas da aktiviraju sve planove vlade za slučaj izlaska bez dogovora i posavetovali građane da budu spremni na poremećaje.

Ministarka za rad i penzije Amber Rad slikovito je opisala današnju odluku vlade, rekavši da to što neko vezuje pojas, ne znači da treba da slupa auto. Britanski minsitar odbrane Gevin Vilijamson rekao je danas da će oko 3.500 vojnika biti u pripravnosti kako bi pomogli u slučaju bilo kakvih poteškoća. Kompanije će putem interneta primiti paket od preko 100 stranica kako bi se pripremile.

Mejlovi će narednih dana biti upućeni na adrese oko 80.000 firmi za koje postoje najveći izgledi da budu pogođene u slučaju Bregzita bez dogovora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.