Britanci: Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2018, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci: Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan, koji je Evropska unija zapostavila u poslednjih 10 godina, jedna je od glavnih poruka u Izveštaju sa sednice britanskog Komiteta za spoljne poslove, piše Blic.

U Izveštaju, kako se navodi, stoji da je EU u poslednjih 10 godina zapostavila Zapadni Blkan, što su spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske, iskoristili i popunili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastalu prazninu.

"Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnoj Gori 2016.", navodi se u Izveštaju.

Dodaje se da takođe postoji bojazan da će Rusija pokušati da ometa potopisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promeni imena te bivše jugoslovenske republike.

Ističe se i ruska podrška "destabilizirajućim liderima u Republici Srpskoj" i kao primer navode da lokalna policija u Srpskoj kupuje oružje iz Rusije.

Time se, kako se navodi, podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u BiH , dodaje se u Izveštaju..

Inače, sastanak ovog britanskog komiteta održan je neposredno uoči nedavnog samita lidera Zapadnog Balkana u Londonu, navodi list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Blic": Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Izvor: B92, 16.Jul.2018

Beograd -- Rusiija je spremna da uradi šta god može kako bi destabilizovala Balkan, glavna je poruka sednice britanskog Komiteta za spoljne poslove, piše "Blic"...Kako navodi list, ta sednica održana je uoči nedavno završenog samita o Zapadnom Balkanu koji se održao u Londonu. U izveštaju se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.