Briselski sporazum je sporazum Dačića i Tačija

Izvor: Beta, 22.Mar.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briselski sporazum je sporazum Dačića i Tačija

BRISEL, 22. marta 2014. (Beta) - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je u subotu da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, niti traži od Kosova da sebe vidi drukčije nego kao suverenu državu, ali je naglasila da izmedju te dve crvene linije može mnogo toga da se uradi.

Ešton, koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine, povodom svoje uloge u briselskom sporazumu koji su premijeri Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači postigli prošlog aprila u Briselu, rekla je da je to njihov sporazum.

"Oni su to uradili. Nisam ja. Ne postoji Ešton-sporazum. Niti će ga biti. To sam im rekla. To je vaš sporazum", rekla je Ešton drugog dana Briselskog foruma u razgovoru sa programskim potpredsednikom nemačkog Maršal fonda, Ivanom Vejvodom.

Ešton je ukazala na to da je kriterijum koji je postavljen za sporazum bio da se unapredi život ljudi na severu Kosova.

Ona je istakla i značaj radnih grupa koje su se svake sedmice mnogo meseci sastajale u Briselu i radile na tehničkim detaljima spornih pitanja, poput pravosudja i policijskog sistema.

Ovogodišnji trodnevni Briselski forum nemačkog Maršal fonda počeo je u petak, a glavne teme na njemu su Evropa u tranziciji, NATO u tranziciji, s posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini, svetska energetska tranzicija i ekonomska konkurentnost, globalna nuklearna bezbednost, kao i situacija u Siriji, Avganistanu, Iranu.

Prisutni su i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić, crnogorski premijer Milo Djukanović i mnogi drugi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EŠTON: Iza Briselskog sporazuma stoje Dačić i Tači

Izvor: Kurir, 22.Mar.2014

Niko nikad nije tražio da Srbija prizna Kosovo, niti od Kosova da se odrekne nezavisnosti, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost..BRISEL – Iza Briselskog sporazuma ne stoji Evropska unija, nego premijeri Srbije i Kosova, rekla je danas visoka predstavnica EU za spoljnu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.