Briselski Eliot Nes za Kosovo

Izvor: RTS, 10.Jun.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briselski Eliot Nes za Kosovo

Brisel je centrala iz koje će se voditi istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija. EU odredila posebnog tužioca, specijalnog istražitelja i tim koji je formalno deo Euleksa. Identitet dela tima biće tajna. Ovo je dokaz da stvari shvatamo ozbiljno, saopštio Brisel.

Posebni istražni tim koji je formirala Evropska unija za istragu o navodima iz izveštaja Saveta Evrope biće formalno deo Euleksa, ali će se centrala opsežne operacije, u koju će biti uključeno desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudi, nalaziti u Briselu, potvrdili za Radio-televiziju Srbije izvori u EU.

Ključne osobe novog tima će biti specijalni tužilac i posebni istražitelj, ali još uvek nije jasno koga će Brisel postaviti na čelo istrage.

Očekuje se da će EU prihvatiti savet organizacije za ljudska prava "Hjuman rajts voč", koji je predložio "iskusnog istražitelja" koji će, uz punu saradnju najmoćnijih država uključujući i SAD, biti ključ uspeha čitave operacije.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, posle čije knjige Lov (priča o umešanosti lidera Oslobodilačke vojske Kosova u trgovinu organima otetih Srba koja je pokrenuta pre nekoliko meseci) je ponudila da stane na čelo istrage, ali je njen predlog u međunarodnoj zajednici prihvaćen prilično mlako.

"Uz podršku 27 članica EU, Euleks je odlučio da formira posebni istražni tim... Deo tog tima će se nalaziti u Briselu", rekla je Maja Kocijančić, portparolka šefice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Postoji međunarodna dimenzija ove istrage. Od početka smo govorili da ove optužbe shvatamo ozbiljno i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ih rasvetlimo. Sve zemlje Zapadnog Balkana su obavezne da se bore protiv organizovanog kriminala. To je dokaz da smo ozbiljni", rekla je Maja Kocijančić.

Objašnjavajući sastav tima, zapadni diplomati su za Internet portal RTS-a objasnili da će tim biti formiran od osoba koje nisu deo Euleksa, ali će, tokom istrage, moći da koriste sve kapacitete kosovske misije Evropske unije. Ovaj istražni tim će podnositi redovne izveštaje o radu, na način na koji to čini i Euleks.

Suštinski, formiranje posebnog tima predstavlja kompromis između zahteva Srbije i Dika Martija da se za istragu o umešanosti lidera OVK u organizovani kriminal formira specijalni tim van okvira Euleksa i želje Brisela da istraga ostane pod ingerencijom kosovske misije EU.

"Specijalna istraga će formalno biti deo Euleksa, ali će biti smeštena u posebnim objektima u Prištini i Briselu", rekao je zapadni diplomata koji je želeo da bude anoniman.

Konkurs otvoren 

Euleks je, na svom sajtu, objavio nekoliko konkursa za mesta u posebnom istražnom timu, navodeći da kandidati treba da računaju da na ta mesta stupe odmah, kao i da budu spremni za angažman u Pruštini i Briselu.

Specijalni tužilac će, prema tim dokumentima, voditi istragu o slučajevima koji budu pod ingerencijom specijalnog tima, a od te osobe traži se iskustvo u obavljanju kompleksnih istraga, uključujući ratne zločine, organizovani kriminal i trgovinu belim robljem.

Traži se, takođe, iskustvo na Balkanu, posebno na Kosovu, a kandidati će proći kroz seriju bezbednosnih provera. Slične kvalifikacije traže se i od još jednog tužioca, koji će biti deo novog tima. Osim dvojice tužilaca, Euleks traži i dvojicu oficira za vezu, glavnog istražitelja, istražitelja za ratne zločine, kao i čoveka koji će koordinisati rad sa doušnicima.

Jeremić i Ivanji, oprečno o mandatu 

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je upozorio da inicijativa Brisela ne odgovara na pitanje "ko će dati mandat za istragu izvan teritorija Kosova".

"Takav mandat može dati samo Savet bezbednosti UN", rekao je Jeremić  na marginama sastanka Centralnoevropske inicijative u Trstu, navodeći da Srbija pozdravlja svaku inicijativu usmerenu ka utvrđivanju istine o navodima Dika Martija.

Šef srpske diplomatije je dodao da su juče u Njujorku održane konsultacije među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN na kojima su se Rusija i Kina zalagale za to da se donese odluka o početku istrage.

Željko Ivanji, član delegacije Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, tela koje je usvojilo izveštaj svog tadašnjeg izvestioca Dika Martija, međutim, veruje da će takav tim rešiti skoro sva sporna pitanja.

"Taj tužilac će imati mandat da istraži zločine i u Albaniji. U pogledu zaštite svedoka Euleks nije pokazao puno toga imajući u vidu da je veliki broj svedoka u slučaju Haradinaj brutalno ubijeno", naveo je Ivanji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.