Brisel: Ukinućemo sve carine, ako to učine i SAD

Izvor: VOA, 30.Avg.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Ukinućemo sve carine, ako to učine i SAD

EU je spremna da ukine sve carine na robu iz Amerike, ukoliko američka strana učini isto, izjavila je u četvrtak evropska koemsarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, infomišući članove Evropskog parlamenta o toku pregovora sa Vašingtonom o budućim trgovinskim odnosima dvije strane. Prijedlog komesarke za trgovinu dolazi kao novi element za trgovinske pregovore koji se pripremaju i koji bi, što je prije moguće, tebali da definišu trgovinske odnose dvije strane i trajno uklone opasnost od trgovinskog rata. Ukoliko carine ukinu Amerikanci, i mi ćemo učiniti isto, poručila je Malmstrom. "Rekli smo da smo sa evropske strane spremni da ukinemo tarife na sve industrijske proizvode, ukjučujući i automobile, naravno, ako Amerika učini isto, tako da bi to bilo na recipročnoj osnovi. Bilo bi to i za nas i za njih dobro u ekonomskom smislu". Ovom izjavom je komesarka za korak više ponudila za pregovaranje nego što su nedavno dogovorili američki predsjednik i predsjednik Evropske komisije. Pripremni sastanci dvije strane su već počeli i na prvom sastanku prošle sedmice je evropski prijedlog da se u pregovore uključe i automobili, odbijen od strane američkih pregovarača. Inače, u Briselu naglašavaju da, poput partnera a druge strane Atlantika, žele što prije da postignu održiv trgovinski sporazum koji ne bi bio pokušaj oživljavanja propalog TTIP-a, već prije ograničeni sporazum o trgovinskim tarifama. Optimisti se nadaju da bi se takav sporazum mogao postići već tokom naredne godine, prije izbora za novi saziv Evropskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

EU i SAD ispituju mogući dogovor o carinama na robu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Avg.2018

Povjerenica za trgovinu Europske unije Cecilia Malmstrom rekla je da su u tijeku razgovori sa Sjedinjenim Državama čiji je cilj ispitati da li bi bilo moguće postići ograničen transatlantski dogovor o carinama na robu. Cecilia Malmstrom je rekla da bi se tu moglo raditi o ograničenijem trgovinskom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.