Izvor: Radio 021, 15.Jan.2019, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit: Tereza Mej čeka istorijsko glasanje o planu za izlazak iz EU

Očekuje se da poslanici neće glasati za premijerkin plan o izlasku iz Evropske unije.

AFPTereza Mej - da li će njen plan proći?

Poslanici se pripremaju da glasaju o tome da li će podržati plan Tereze Mej za napuštanje Evropske unije.

Takozvano „značajno glasanje" će se održati nakon rasprave o Bregzitu.

Mej je pozvala poslanike i političare da podrže njen plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ili da rizikuju da „razočaraju britanski narod".

Međutim, kako se očekuje da će mnogi poslanici vladajuće stranke glasati protiv dogovora, vrlo je moguće da Mej bude poražena i da će plan propasti.

Poslanici će takođe moći da predlože amandmane koji bi mogli da preoblikuju sporazum pre nego što glasanje počne oko 19 časova u utorak.

Bregzit: Sve što morate da znate

Premijerka se u ponedeljak uveče obratila poslanicima u zadnjem pokušaju da osvoji podršku - što uključuje i sporazum o povlačenju sa uslovima pod kojim Velika Britanija napušta EU.

Getty ImagesVrlo je moguće da Mej bude poražena i da će plan propasti

Šta se dešava posle glasanja?

Ako poslanici ne usvoje sporazum, Mej ima tri radna dana da se vrati u parlament sa „planom B".

Neki su predložili da bi za premijerku bilo najbolje da se odmah u sredu uputi u Brisel i da pokuša da dobije dodatne ustupke od EU, pre nego što se vrati sa novim planom pred poslanike.

Ako i to ne uspe, odgovornost se prebacuje na poseban Odbor, koji formiraju predsedavajući svih poslaničkih grupa, kako vlasti, tako i opozicije.

Poslanici bi zatim glasali o ovom predlogu.

Međutim, političarka Andrea Lidsom, iako se u jednom trenutku borila za mesto na kojem je Tereza Mej kaže za BBC: „Premijerka će ostati odlučna da ispuni ovaj sporazum.

„Njegova svrha je da napusti Evropsku uniju u skladu sa onim za šta su ljudi glasali."

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.