Bregzit: Britanska opozicija ne pristaje na prevremene izbore

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit: Britanska opozicija ne pristaje na prevremene izbore

Predstavnici opozicionih stranaka neće prihvatiti održavanje prevremenih izbora pre EU samita zakazanog za oktobar.

Lideri opozicionih partija u Velikoj Britaniji neće podržati zahtev premijera Borisa Džonsona za izlaskom na birališta pre samita Evropske unije koji se održava sredinom oktobra.

Na sastanku laburista, liberalnih demokrata i članova škotske i velške partije odlučeno je da će poslanici ovih stranaka ili glasati protiv raspisivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbora ili se suzdržati od glasanja u ponedeljak.

Ijan Blekford iz Škotske nacionalne stranke rekao je da poslanici žele da se uvere da se Velika Britanija neće "urušiti" zbog Bregzita bez dogovora.

"Ovde se ne radi samo o našim stranačkim interesima, u pitanju su naši državni interesi.

"Spremni smo da sarađujemo sa drugima kako bismo osigurali da sve dešava u pravom trenutku", kaže Blekford.

"Kompleksno"

Liderka velške stranke Liz Savil Roberts kaže da "postoji šansa da se sruši Boris" i da opozicija "treba da je iskoristi".

Portparolka liberalnih demokrata je dodao da je okupljenima bilo jasno da "neće dozvoliti Borisu Džonsonu da nešto uništi i pobegne".

"Stav liberalnih demokrata je već neko vreme da nećemo glasati za opšte izbore dok ne budemo dobili produžetak pregovora sa EU. Mislim da se i drugi slažu sa tim", rekla je njihova portparolka.

"Kao grupa, svi ćemo glasati protiv ili se uzdržati u ponedeljak."

Boris Džonson, međutim, obećava da će Britanije napustiti EU 31. oktobra sa ili bez dogovora.

On je naveo da je "zbunjen" odlukom opozicionih stranaka da "pobegnu" od izbora.

"Ja to vidim tako kao da su se Korbin i Škotska nacionalna stranka udružili u pokušaju da nas zarobe u EU, iako je vreme da se sve završi", rekao je.

"To je neverovatan paradoks - nikada u istoriji opoziciona stranka nije odbila priliku da ide na izbore."

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bregzit: Britanska opozicija ne pristaje na prevremene izbore

Izvor: Radio 021, 06.Sep.2019

Predstavnici opozicionih stranaka neće prihvatiti održavanje prevremenih izbora pre EU samita zakazanog za oktobar...EPA/Reuters/Getty/UK ParliamentDžeremi Korbin, Liz Savil Roberts, Džo Svinson i Ijan Blekford..Lideri opozicionih partija u Velikoj Britaniji neće podržati zahtev premijera Borisa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.