Borisov: Bugarskoj 29 milijardi evra iz paketa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2020, 12:30

Borisov: Bugarskoj 29 milijardi evra iz paketa EU

Premijer Bugarske Bojko Borisov objavio je da će Bugarska imati na raspolaganju 29 milijardi evra iz narednog budžeta EU, izvestila je agencija BTA.

"Bugarska će biti među retkim zemljama koja će dobiti skoro milijardu evra više nego što je dobila u okviru tekućeg budžeta, iako će naredni evropski budžet biti za 62 milijarde manji zbog Brexita. Zato i zaslužujem zahteve da podnesem ostavku", sarkastično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na Fejsbuku prokomentarisao rezultate četvorodnevnog samita u Briselu Bojko Borisov, u kontekstu masovnih protesta u Sofiji na kojima se zahteva da podnese ostavku.

"Svima koji zahtevaju moju ostavku ostavljam 29 milijardi evra za naredni period. To je oko 60 milijardi bugarskih leva. Iako ću zvučati neskromno, u Briselu su mi svi zahvalili na pomoći koju sam pružao tokom pregovora", poručio je Borisov.

Borisov je zahvalio premijeru Holandije Marku Ruteu, predsednici EK Ursuli von der Lajen i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, istakavši da su pregovori u Briselu okončani jutros nešto posle 5 časova.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za oporavak.

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 milijarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Ovaj fond će biti finasiran zajedničkim zaduživanjem EU na svetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058 godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.