Borelj i Stoltenberg: EU i NATO jačaju saradnju

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borelj i Stoltenberg: EU i NATO jačaju saradnju

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdili su nastavak partnerstva i saradnje Alijanse i Unije na pitanjima od zajedničkog interesa i bezbednosti.
Žosep Borelj je rekao da je NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najjača vojna Alijansa na svetu i ostaće zajednički imentelj i osnova za evropsku odbranu.

Borelj je na prvom sastanku u svojstvu šefa EU diplomatije sa generalnim sekretarom NATO-a naglasio da dve strane nastavljaju da jačaju saradnju.
"Izgradanja zajedničke evropske odbrane nije alternativa, već doprinos odnosima NATO-a i EU", izjavio je Borelj.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poželeo je dobrodošlicu Borelju na novu funkciju i najavio da će nastaviti da radi na politici koja podrazumeva međusobno "dopunjavanje, a ne takmičenje" NATO i EU.
"Bezbednosni izazovi sa kojima se suočavamo suviše su kompleksni za bilo koju naciju pojedinačno. Ni NATO, ni EU nemaju sve potrebne instrumente neophodne za bezbednost naših naroda. Jedino radeći zajedno možemo mnogo da postignemo", naveo je Stoltenberg.
Stoltenberg je poručio da su NATO saveznici na samitu u Londonu ocenila da Alijansa i Unija imaju izuzetnu saradnju posebno u oblasti migravione i izbegliče krize, poboljšanja volje mobilnosti i borbe protiv sajber i hibridnih pretnji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borel i Stoltenberg: EU i NATO jačaju izuzetnu saradnju

Izvor: Blic, 09.Dec.2019

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdili su danas nastavak partnerstva i saradnje Alijanse i Unije na pitanjima od zajedničkog interesa i bezbednosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.