Borelj: Uvesti Zapadni Balkan u EU

Izvor: RTS, 25.Maj.2020, 13:39

Borelj: Uvesti Zapadni Balkan u EU

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je ocenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima i dodao da je "bitka narativa" posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu.
"Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU", poručio je Borelj u obraćanju nemačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ambasadorima tokom video-konferencije.

Ocenio je da se u svetu dešavaju mnoge "dramatične promene", pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbednosno i tehnički zastupljenija.
"Kovid 19 je prva velika kriza u posednim decenijama gde SAD ne predvode globalni odgovor. Gde god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine", naveo je Borelj.
Ocenjujući da raste i pritisak da se "izabere strana", Borelj ocenjuje da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.
"Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim delovima. Svet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspešan, manje ravnopravan, a više izdeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla", poručio je Borelj ambasadorima Nemačke u svetu.
Nemačka od 1. jula preuzima predsedavanje Savetu EU od Hrvatske.
Ranije je bilo najavljeno da će Zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta nemačke agende do kraja 2020. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borel: Uvesti Zapadni Balkan u EU

Izvor: B92, 25.Maj.2020

Šef diplomatije EU Žosep Borel je ocenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima...On je dodao da je "bitka narativa" posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu..."Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU", poručio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.