Borelj: Ruski državni mediji deo agresije, zabrana opravdana, Balkan posebno na meti

Izvor: VOA, 08.Mar.2022, 17:00

Borelj: Ruski državni mediji deo agresije, zabrana opravdana, Balkan posebno na meti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je u utorak da je odluka Evropske unije da zabrani rad ruskih državnih medija opravdana, navodeći da su oni integralni deo ruske agresije na Ukrajinu i nastojanja da se Unija razjedini i potkopa evropska demokratija. Ruski državni mediji i sistem oko njih su "integralni deo agresije" na Ukrajinu, rekao je Borelj tokom rasprave u u Evropskom parlamentu o spoljnom uplitanju u demokratske procese unutar EU. On je u obraćanju evroparlamentarcima odbacio je kritike da su zabrana rada televiziji Raša Tudej (Russia Today - RT) i agenciji Sputnjik kršenje prava, javila je iz Strazbura agencija Hina, prenosi FoNet. "To nisu nezavisni mediji nego oružja u sistemu manipulacije Kremlja", naglasio je Borelj, tvrdeći da Rusija laže o ratu i patnjama ukrajinskog naroda. Borelj je naveo kako nije reč o pokušaju da se odluči šta je istina, a što laž i da EU nema ministarstvo istine, ali se mora pozabaviti namernim i koordiniranim pokušajima manipulacije u informativnom prostoru. Balkan posebno na meti On je u raspravi o izveštaju Posebnog odbora parlamenta za spoljno uplitanje ukazao da se u tom dokumentu upozorava da je prostor Zapadnog Balkana posebno na meti manipulacija iz Rusije, ali i Kine. Rusija nastoji da iskoristi napetosti među balkanskim etničkim grupama kako bi raspirila sukobe i podelila te zajednice, što bi, kako je ocenjeno u izveštaju, moglo dovesti do destabilizacije cele regije. U izvešraju tog odbora EP ističe se i da su zabrinjavajući pokušaji pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i učvršćuje odnose između države i crkve. Izražena je i zabrinutost zbog toga što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima. Borelj je rekao kako je Evropska unija sa zemljama partnerima intenzivirala napore "na suzbijanju upletanja i manipulacije informacijama, posebno na zapadnom Balkanu koji je trenutno sistemski ciljan" ruskim i drugim kampanjama.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Nećemo zabraniti uvoz ruskih energenata, ne pratimo Bajdena po ovom pitanju

Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2022, 07:19

Evropska unija neće zabraniti uvoz energenata iz Rusije, rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za međunarodne poslove i bezbednosnu politiku, za TV kanal "Al Džazira". On je ovu izjavu dao nakon što je Vašington objavio nove sankcije Moskvi, uključujući zabranu isporuke energenata. „Nećemo...

Nastavak na Vostok.rs...

Evropska unija dogovorila novi krug sankcija protiv ruskih zvaničnika

Izvor: Danas, 09.Mar.2022

Evropska unija (EU) dogovorila je danas novi krug sankcija protiv ruskih zvaničnika, oligarha i članova njihovih porodica koji su uključeni u agresiju protiv Ukrajine, potvrdio je danas na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.