Izvor: RTS, 12.Jul.2020, 10:43

Borelj uoči video-konferencije o KiM: Ovde smo da probamo ponovo

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
Domaćin video-konfrencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žosep Borelj poručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

"Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU", izjavio je Borelj pred početak video-konferencije.
U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodrživa i kontraproduktivna za obe strane.
Šef diplomatije EU kaže da je Brisel svesan da normalizacija odnosa i dijalog Beograda i Prištine "nije lak proces", ali podvlači "hitnost" rada na na miru i napretku "u ime zajedničke budućnosti".
"Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost obe strane, posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma", poručio je Borel pred nastavak razgovora.
On napominje da nikada nije bilo lako naći rešanje za probleme koji "traju tako dugo i bolni su".
"Ali zato smo ovde, da probamo ponovo", zaključio je Borelj.
Današanja video konferencija održava se umesto fizičkog stastanka koji je otkazan u poslednjem trenutku zbog povlačenja prištinske delegacije.
EU, kao glavini posrednik u dijalogu, nije objasnila zbog čega je došlo do ove premene, ali je fizički sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan za 16. juli.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva političku hrabrost obe strane

Izvor: Danas, 12.Jul.2020

 Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je danas da je cilj Unije da ponovo pokrene ozbiljan i intenzivan rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dodajući da taj proces neće biti lak i da zahteva poltičku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane. 

Nastavak na Danas...

Borelj pred video-konferenciju: Potrebni hrabrost i posvećenost Beograda i Prištine

Izvor: VOA, 12.Jul.2020

Nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine zahteva hrabrost obe strane i posvećenost u duhu kompromisa i pragmatizma, izjavio je u nedelju visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj. Nikada nije lako pronaći rešenje dugotrajnih i bolnih...

Nastavak na VOA...

Lajčak nakon video konferencije sa Vučićem i Hotijem: Dijalog VRAĆEN NA PRAVI PUT posle 20 meseci

Izvor: Blic, 12.Jul.2020

Video konferencija posvećena dijalogu Beograda i Prištine na kojoj su predsednik Aleksandar Vučić i premijer prištinskih institucija Avdulah Hoti razgovarali sa Miroslavom Lajčakom i Đuzepom Boreljom završena je nakon čega se Lajčak obratio medijima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.