Borelj: Bilo bi ispravno uključiti sankcije protiv Rusije

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2021, 17:41

Borelj: Bilo bi ispravno uključiti sankcije protiv Rusije

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta rekao poslanicima da može da predloži nove sankcije protiv Rusije. "O tim pitanjima razgovaraćemo 22. februara na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, a zatim na samitu u martu. Na tim sastancima će se donositi odluke o daljim koracima. Bilo bi ispravno uključiti sankcije. Ja ću dati konkretne predloge, koristeći moje pravo na inicijativu kao visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku", rekao je Borelj prenose RIA Novosti. Komentarišući svoje nedavno putovanje u Rusiju, Borelj je rekao da će EU nastaviti da kontaktira predstavnike Alekseja Navaljnog da bi im "pokazala podršku". Pojasnio je da nije mogao da se sastane sa ljim, ali da je jedan od članova delegacije razgovarao sa Navaljinjevim advokatom. Borelj je posetio Moskvu od 4. do 6. februara, te se sastao sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i predstavnicima javnih organizacija. Tokom posete, šef evropske diplomatije rekao je da postoje oblasti u kojima Rusija i EU mogu i treba da sarađuju, a Brisel se, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saznalo je da su službenici diplomatskih misija Nemačke, Poljske i Švedske prisustvovali neovlašćenim protestima koje su organizovale pristalice Navaljnog. Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je ove akcije neprihvatljivim i 5. februara, tri diplomate proglašene su "personama non grata" i naređeno im je da napuste zemlju. Po povratku u Brisel, Borrelj je u svom blogu primetio da se Rusija "sve više udaljava od Evropske unije". Prema njegovom mišljenju, Moskva doživljava „demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju“. Nije isključio da će EU proširiti sankcije u vezi sa "situacijom sa ljudskim pravima".

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zaharova: Evropski parlament ponižava Borelja

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2021

MOSKVA - Članovi Evropskog parlamenta sami omalovažavaju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja nakon posjete Moskvi, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.