Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2020, 12:32

Borel se založio za robustniju strategiju EU prema Kini

Evropski šef diplomatije Žozep Borel pozvao je Uniju da primeni "robustniju strategiju" prema Kini u vreme kada znaci pokazuju da Azija zamenjuje SAD kao centar globalne moći.

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, rekao je danas na video konferenciji nemačkih ambasadora da analitičari "dugo govore o kraju sistema predvođenog Amerikom i dolasku azijskog veka".

"To se sada dešava pred našim očima", rekao je Borel.

On je rekao da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pandemija mogla da bude smatrana kao prekretnica u prebacivanju moći sa zapada na istok i da za EU "raste pritisak da izabere stranu".

Po njegovim rečima evropska dvadesetsedmorica treba da sledi sopstvene interese i vrednosti i "izbegne instrumentalizaciju od jedne ili druge strane".

Evropski šef diplomatije ukazao je da uspon Kine jeste "impresivan" ali da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

"Samo imamo šansu ako sarađujemo sa Kinom uz kolektivnu disciplinu" rekao je Borel i dodao da bi predstojeći samit EU-Kina na jesen mogao da pruži priliku za to.

"Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu koja takođe zahteva bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije", dodao je Borel.

U govoru na istoj konferenciji koja je održana putem video veze zbog pandemije korona virusa nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ponovio je Borelov poziv za veću transparentnost od strane Kine, tema koja je postala aktuelna oko kineske politike informisanja u ranim fazama epidemije korona virusa.

Nemačka u julu od Hrvatske preuzima šestomesečno rotirajuće predsedništvo Evropskim savetom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj za robustniju strategiju EU prema Kini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2020

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj pozvao je Uniju da primeni "robustniju strategiju" prema Kini. Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, rekao je danas na video konferenciji nemačkih ambasadora da analitičari "dugo govore o kraju sistema predvođenog Amerikom i dolasku azijskog veka". "To...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

EU ZAUZIMA GARD PREMA KINI - DOLAZI AZIJSKI VEK: "Potrebna nam je robusnija strategija"

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2020

Evropski šef diplomatije ukazao je da uspon Kine jeste "impresivan", ali da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu...Evropski šef diplomatije Žosep Borrel pozvao je Uniju da primeni "robusniju strategiju" prema Kini u vreme kada znaci...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.