Borel: Uvesti Zapadni Balkan u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 12:23

Borel: Uvesti Zapadni Balkan u EU

Šef diplomatije EU Žosep Borel je ocenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima i dodao da je "bitka narativa" posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu.

"Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU", poručio je Borel u obraćanju nemačkim ambasadorima tokom video konferencije.

On je ocenio da se u svetu dešavaju mnoge "dramatične promene", pri čemu SAD sve više gube >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbednosno i tehnički zastupljenija.

"Kovid-19 je prva velika kriza u poslednjim decenijama gde SAD ne predvode globalni odgovor. Gde god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine", naveo je Borel.

Ocenjujući da raste i pritisak da se "izabere strana", Borel ocenjuje da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.

"Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim delovima. Svet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspešan, manje ravnopravan, a više izdeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla", poručio je Borel ambasadorima Nemačke u svetu.

Nemačka od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU od Hrvatske.

Ranije je bilo najavljeno da će Zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta nemačke agende do kraja 2020. godine.

Dolazi vek Azije, Evropska unija da preduzme oštriju strategiju

Borel je pozvao članice da primene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalne moći.

"Analitičari su dugo predviđali kraj sistema predvođenog Amerikom i dolazak veka Azije. To je ono što se dešava pred našim očima", rekao je Borel.

Dodao je da se pandemija koronavirusa može posmatrati kao tačka u kojoj je došlo do prelaska moći sa Zapada na Istok i da raste pritisak na EU "da izabere stranu".

Prema njegovom mišljenju, EU treba da prati sopstvene interese i vrednosti i da izbegne da bude instumentalizovana sa bilo koje strane.

Borel je ocenio da trenutni odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.

"Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu, koja iziskuje bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije", rekao je Borel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dolazi vijek Azije, EU da preduzme oštriju strategiju"

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2020

BRISEL - Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Džozep Borel pozvao je danas članice da primijene oštriju strategiju prema Kini, jer, kako navodi, ima naznaka da Azija od SAD preuzima ulogu centra globalne moći.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.