Borba protiv pranja novca, Srbija skinuta sa sive liste

Izvor: RTS, 21.Jun.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv pranja novca, Srbija skinuta sa "sive liste"

Srbija je skinuta sa "sive liste" FATF-a jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je "Tanjugu" u Ministarstvu finansija.
Skupština FATF-a ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa "sive liste" znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Srbija je na "sivu listu" FATF-a dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.
U međuvremenu, Srbija je dokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana u ovoj oblasti pa je naša zemlja skinuta sa ove liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se Srbija godinu i po dana borila da pokaže da je iskreno posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i naveo da je tom odlukom naša zemlja dobila mesto koje joj pripada.
Stefanović je u izjavi za Tanjug naveo da je donet ogroman broj zakona i podzakonskih akata, ali što je, kaže, mnogo važnije, počela je njihova primena, a rezultati se ogledaju u značajno većem broju lica koja su procesuirana za pranje novca i velikoj zapleni imovine.
Premijerka Ana Brnabić je takođe rekla da su to dobre vesti i istakla da je Srbija imala veliku štetu jer je bila na toj listi. Srbija sada može biti jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma, poručila je Brnabićeva.
Odluka FATF-a dobar signal investitorima
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenjuje da je to što Srbija više nije na "sivoj listi" FATF-a pokazatelj da se u Srbiju može lako ulagati novac koji ima čisto poreklo i namenu, kao i da je odluka ove međunarodne organizacije signal novim investitorima.
Kasno sinoć, iz Orlanda (SAD), gde je održana plenarna sednica FATF-a, u Srbiju je stigla vest koja je, kaže Tabakovićeva za Tanjug, bila očekivana, da je naša država skinuta sa te liste jer ispunjava standarde i primenjuje sve sisteme pojačanog praćenja tokova novca.
"To znači da smo zemlja u koju se rado i lako može uložiti novac koji ima svoje čisto poreklo i namenu", ističe guvernerka NBS.
Vest da Srbija više nije na "sivoj listi", kaže, mnogo će značiti novim ulagačima, onima koji Srbiju ne poznaju dovoljno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pranje novca: Srbija skinuta sa "sive liste"

Izvor: Mondo, 21.Jun.2019

Srbija je skinuta sa "sive liste" liste FATF-a jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija...Foto: Mondo/ Stefan Stojanovic Ilustracija..Skupština FATF ocenila je da je Srbija ispunila sve...

Nastavak na Mondo...

Stefanović: Srbija odlukom FATF dobila mesto koje joj pripada

Izvor: RTV Pink, 21.Jun.2019

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je, povodom odluke FATF da Srbiju skine sa "sive liste", da se Srbija godinu i po dana borila da pokaže da je iskreno posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i naveo je tom odlukom naša zemlja dobila mesto koje joj pripada.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.