Bliži se 31. januar – šta posle Bregzita

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliži se 31. januar – šta posle Bregzita

Posle nekoliko godina priprema, Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju u petak, 31. januara. Šta sledi posle ovog datuma kako bi Britanija konačno regulisala odnose sa Evropskom unijom?
Odbrojavanje je počelo. Osim ako se nešto neočekivano ne dogodi, Velika Britanija će zvanično napustiti Evropsku uniju 31. januara, nepune četiri godine posle referenduma.

Prvog februara počinje tranzicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << period i dve strane treba da se dogovore o novom sporazumu kojim bi definisali odnose, posebno u oblasti trgovine.
O tome će se razgovarati od marta, a sporazum bi stupio na snagu 1. januara 2021, kada ističe prelazni period. Neki sumnjaju da će se za 11 meseci postići sporazum koji treba da odobre parlamenti svih država članica Evropske unije i britanski.
U većini slučajeva, za usvajanje trgovinskih sporazuma potrebno je nekoliko godina pregovora. 
Postoji mogućnost da u junu premijer Boris Džonson traži produženje tranzicionog perioda za jednu do dve godine.
Ostaje pitanje da li Boris Džonson može da postigne trgovinski sporazum pre 31. decembra ove godine i da dobije pristanak Donjeg doma. Ukoliko ga odbiju, tranzicioni period bi se produžio do 31. decembra 2021. čak i do kraja 2022. Dakle, ako prihvate, biće to Bregzit sa trgovinskim sporazumom.
Ako ga odbiju, biće to Bregzit bez trgovinskog sporazuma. Još postoji neizvesnost državljana Evropske unije u pogledu sopstvenog statusa u Velikoj Britaniji posle Bregzita.
Donji dom britanskog parlamenta predvideo je da ti građani mogu onlajn da se registruju i da potvrde da žele da zadrže prava koja imaju, što će im biti potvrđeno Zakonom o Bregzitu.
Dom lordova je prihvatio ovaj Zakon i da bi stupio na snagu potreban je potpis kraljice, što je i učinjeno. Ovim je Velikoj Britaniji otvoren izlazak iz Evropske unije.
Predstoji još potvrda Evropskog parlamenta 29. januara, koja je gotovo izvesna, jer je zakon o Bregzitu premijer Boris Džonson usaglasio sa Briselom. On će, zatim i formalno potpisati Sporazum o izlasku iz Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.