Bivši britanski ministar poziva na pobunu protiv plana premijerke Mej za Bregzit

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Okt.2018, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši britanski ministar poziva na pobunu protiv plana premijerke Mej za Bregzit

Bivši britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis pozvao je članove vlade premijerke Tereze Mej da se pobune protiv njenog predloga sporazuma s EU o usovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Dejvis je za današnji Sandej tajms naveo da je plan Mej da zadrži određene veze s Briselom i posle razlaza "potpuno neprihvatljiv" i da se to mora sprečiti, prenosi Asošiejted pres.

"Vreme je da vlada pokaže >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svoj kolektivni autoritet. Ove nedelje se u pitanje dovodi naš ustav", napisao je Dejvis, član premijerkine Konzervativne stranke.

Mej pokušava da postigne konsenzus o svom planu za Bregzit pred sednicu vlade u utorak koja prethodi samitu EU u sredu u Briselu. Dejvis i bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson podneli su letos ostavke na ministarske pozicije, zbog neslaganja sa Mej oko Bregzita. Obojica su postala glasni protivnici njenog plana i tvrde da će on oslabiti poziciju Velike Britanije.

Mej se suočava s problemima i u odnosu s Demokratskom unionističkom partijom (DUP) Severne Irske, zahvaljujući čijoj podršci je formirana njena manjinska vlada. Liderka DUP Arlin Foster protivi se svakom planu za Bregzit koji podrazumeva proveru robe na granici Severne Irske i Velike Britanije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.